гр. Мелник

гр.Мелник


Скътан в югозападните склонове на Пирин, Мелник е най-малкият град в България. Намира се в Област Благоевград, община Сандански. Обявен е за културно-исторически резерват и за град-музей.
Той е разположен в планински район, на височина 437 м над морското равнище. През него протича малка рекичка, която се казва "Мелнишката река"  и е ляв приток на река Струма. За любителите на разходки има директен маршрут, който минава през живописни места до мелнишките пирамиди. Мелник е изходна точка за хижите Пирин и Малина, а също така и за Роженския манастир.
С население от около 400 жители, Мелник е известен с уникалната си архитектура, многобройните археологически забележителности, Роженският манастир (XVI век) и най-вече с мелнишкото вино  - любимото вино на Чърчил.


 В древността тази местност е била населявана от траките. През VI в. в нея се заселват славяните, които и дават името Мелник, произлизащо от думата “мел” (бяла глина). От 864г. градът е в пределите на българската държава. В началото на XIII век управителят на Западните Родопи Алексий Слав (племенник на царете Асен, Петър и Калоян) се обявява за независим владетел, като откъсва земите си от България и обявява Мелник за своя столица, превръщайки я в непристъпна крепост и в богато и културно средище. За съжаление, поради многобройните войни крепостта на деспот Слав не се запазила, но нейните руини и до днес привличат туристи от различни страни. Сега руините се намират близо до Мелник на хълм Свети Никола южно от града. Разрушени, но все още величествени каменни стени ни напомнят за далечни славни дни на силен и богат град.
В средата на XIII век градът влиза в границите на Никейската империя. През XIV век за известно време Мелник е включен във владенията на Хрельо войвода (човекът изградил Рилския манастир на сегашното му място), а след неговата смърт през 1342г. в продължение на около 15 години е под властта на сръбския владетел Стефан Душан.
Като център на винопроизводството Мелник става прочут през 14 век. 


След падането на Мелник под турско владичество през 1395г. градът запада, но през епохата на Възраждането отново изживява благоденствие, дължащо се на производството и търговията с прочутото мелнишко вино, което се изнасяло в цяла Европа, и най-вече за Англия и Австрия.

През XVII-XVIII век производството на тютюн и силното мелнишко вино превръща Мелник в процъфтяващо търговско средище.
Строителството получава сериозен тласък. Повечето от намиращите се все още жилищни руини датират от това време. Според намерените археологически доказателства градът се е простирал не само по билото на Свети Никола, където се намира и съвременния град Мелник, но е продължавал и по северното било. Особено представителна е била болярската къща, останки от която могат да се видят и днес в източната част на града.
По време на турското робство Мелник е бил голям административен център. В града е съществувала турска казарма, която е извършвала своите административни функции в т.нар. турски конак. “Конак“ в превод от турски, означава или къща на богат турчин - големец, или бивак за спиране и нощуване, или полицейско управление. По онези времена мелнишкият върховен представител на турската власт, се намирал в конак, откъдето управлявал града.


Градът е освободен от османска власт през Балканската война на 17 октомври 1912 година от четата на Яне Сандански. Голяма част от него е опожарена и гръцкото му население се изселва в Гърция, в най-близкия град след границата — Валовища (Сидирокастро). На тяхно място идват българи бежанци от Солунско, Серско, Драмско и други части на Егейска Македония.

През 18-19 век културната и просветната дейност в Мелник процъфтявали. Той се превърнал  в голямо търговско средище с около 1 300 къщи, над 70 църкви, 4 манастира, 3 мъжки училища и едно девическо. Градът имал също много богата библиотека.


Църквата "Света Варвара" се намира в североизточна част на град Мелник под Кордопуловата къща. Света Варвара е покровителка от внезапна смърт. Което в християнството се смята за наказание, защото е смърт без изповед и причастие. Света Варвара е живяла през III век. Нейният баща е бил езичник, и когато научил, че тя е приела християнство, я подлага на жестоки измъчвания и след това я обезглавява. Варвара е обявена за светица, тъй като е била измъчвана и убита в името на Христос и християнската вяра. Не е известно със сигурност, кога е била построена църквата "Света Варвара", но това най-вероятно е било през XIII - XIV век, по времето на разцвет на град Мелник. Тя е била голяма трикорабна едноабсидна сграда.
Градът е архитектурен резерват. За културни паметници са обявени 96 сгради. Къщите са разположени амфитеатрално, по този начин оформяйки многобройни тесни улички с малки магазини и изби.


Сред къщите-паметници могат да се споменат тези, на Сандъкчиев, Ламбов, Янков и Даскалев. Болярската къща е ценен архитектурен паметник от средновековието и най-старата запазена къща в България.
Пашовата къща е построена през 1815г. Понастоящем тя е превърната в градски исторически музей, в който се съхранява богата сбирка, представяща градския живот и бит през Възраждането. Но най-впечатляваща е тази на Кордопулов, изградена през 1758г.


Все така силни са и градските стени. Огрените от слънцето прозорци  както и в миналото, така и сега, отразяват случващото се на улиците.
Кордопуловата, Пашовата и Цинцаровата къща са впечатляващи образци на местната архитектура. Църквата Св. Никола чудодеец (1756 г.) е най-значителна сред петте възрожденски църкви в града.
Мелнишката и Роженската река, заедно с техните притоци, са се врязали дълбоко в слабо споените пясъчници. Дъждовете и изветрянето са завършили останалото, извайвайки своеобразни и причудливи форми - готически храмове, кули, колони, гъби, рибни перки и какво ли още не. Истински рай за човешкото въображение и фантазия.


На името на град Мелник е именуван Мелнишкия хребет (Melnik Ridge) и връх Мелник (Melnik Peak) на остров Ливингстън, от ахипелага Южни Шетландски острови, Антарктида.

Град Мелник е включен в списъка на БТС като част от 100-те национални туристически обекта.
Печатът се намира в Историческия музей
Работно време: 10.00 – 17.00 без почивен ден


Забележителности:






« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар