Дяволски град - Сърбия

Дяволски град - Сърбия


Дяволския град (Дяволя Варос) е природна забележителност разположена на южния склон на връх Радан, на десния бряг на Жълтата река в централна Сърбия. Разположен е на около 700 м. надморска височина. Отстои на около 30 км югоизточно от администартивния център Куршумлия, на около 90 км югозападно от Ниш и на около 290  км от столицата Белград.
Местността е поставена под защитата на държавата още през 1959 г., а от 1995 г. е обявено за паметник на природата от изключително значение.
През 2002 г. правителството номинира Дяволския град за списъка на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО.
Дяволският град е разположен върху площ от 4300 кв.м. Включва 202 „кули”, „земни пирамиди” или просто природни чудеса, заедно с 2 киселинни извора.











Самият регион се формира преди милиони години в следствие на мощна вулканична дейност. С течение на времето, във вододела между две дерета (наречени Дяволско дере и Пъклено дере) под въздействие на ерозионните процеси, климатичните фактори и течащите извори, глинестата почва придобива чудати и уникални една от друга форми. В продължение на векове, подпомагани от киселинната вода, течаща и до днес между основите им, тези подобни на стълбове образувания се дооформят, нарастват, изчезват или променят. Повечето от тези пирамиди имат глави и калпаци от големи андезитни блокове, които дават закрила на почвата под тях от природните стихии. Височината им варира между 2 и 15 метра, а ширината в основата – между 1 и 5 м.


За съществуването на Дяволския град има и  различни истории, коя от коя по-причудливи. Едната гласи, че по тези места живеела религиозна и спокойна общност, която с това си поведение разгневила Дявола. За да унищожи тази хармония създал киселинен извор, набилзо, от който пиели жителите. Когато отпивали от него, хората губели здравия си разум. Направили нечестива сватба между брат и сестра. Това вбесило Бог и той решил да ги накаже като превърне всички гости на сватбата в камъни. Така бил създаден Дяволския град.

Два хидроложки феномена характеризират местността: първият е известен като Дяволската вода (силно минерализиран извор, водата от който се използва в традиционната медицина). Водата му е студена, с изключително висока киселинност (pH = 1,5). Другия е наречен Дяволския кладенец. Водата е с подчертано червен цвят, а района на около заедно с почвата, скалите, както и самите пирамиди са с различни преливащи тонове, което дава странен облик на цялата природа.











Тези причудливи форми са гордост за Сърбия след включването им надпреварата за новите седем чудеса на света през 2007г. В България тези форми си имат своя аналог. Това са Стобските пирамиди край село Стоб. Намират се на няколко километра от разклона за Рилския манастир. Други подобни форми в България са Мелнишките пирамиди.





« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар