Пещера „Леденика”



Пещера „Леденика”





Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Пещерата се намира на 830 м надморска височина в Северозападния - Стрешерски дял на Врачанската планина.
Леденика отваря врати за посетители през 1961 г., а през 2005 г. инфраструктурата й е изцяло обновена. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира. От растителният свят се срещат лишеи и мъхове, които са слабо развити.
Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.


Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии. Разходката започва със залата „Преддверие” - това е и най-ниската част на пещерата, в която се образуват ледените скулптури, откъдето идва името й. От „Предверието” посетителите преминават през ниския проход “Плъзнята” и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до „Голямата концертна зала”. В нея всяка година по време на „Ботевите дни” се провежда концерт. „Ботевите дни” се провеждат всяка година от 24 май до 2 юни във Враца и са посветени на революционера-поет Христо Ботев (1848 г. – 1876 г.) и неговата чета, които дават живота си в борбата за освобождение от османско владичество. В тази зала посетителите могат да видят интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и др.
След Концертната зала през т.нар. железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропасти, през коридора „Завеските”, който води до вдъхновяващата „Бяла зала” на пещерата Леденика. Сред пещерните образувания, които могат да се видят тук са т.нар. Къпещата се девойка, Свекървиният език, Жената на великана, Слонът.


Влажността на въздуха е 92%. Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността.

Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко.
С Постановление на Министерския съвет No.2057 от 28.11.1960 г. пещерата „Леденика” е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България. Считано от 6 март 2010 пещера Леденика се стопанисва от Община Враца.



Включена е в списъка със 100-те национални туристически обекта на БТС.

Работно време:   лято 8,30-18,00ч.
                          зима 8,30-16,00ч. Влизането става на всеки час.
Вход: гражданин - 4лв.
         учащи и пенсионери – 2лв.
За групи над 10 човека има 20% отстъпка, но трябва да представите списък с посетителите, заверен с подпис и печат на туроператор.



Пътят до пещерата е сравнително добър. На места е тесен и с много завои, но на места се открива невероятна гледка към врачанските красоти. Когато стигнете до пещерата ще видите голям паркинг. Той е безплатен. Много ни хареса природата. Има обширни поляни, на които са построени катерушки и люлки за децата, има голяма хижа и заведения за хранене. На самите поляни има и маси, които са много удобни за пикник. Предлага се почасова езда.
Когато ние отидохме се оказа, че има авария в пещерата и няма ток. Наложи се да почакаме около половин час да отстранят аварията и още един час да излезе глупата, която се беше оформила преди нас. Екскурзоводите са изключително отзивчиви и любезни. Те са много прецизни по отношение на правилата, които трябва да се спазват в пещерата. Вътре не е разрешено снимането със светкавица, затова и голяма част от снимките ми са размазани. Бяхме предупредени, че ако дори и една снимка бъде направена със светкавица, цялата група ще трябва да напусне пещерата преждевременно.
Цялата обиколко трае около час. Предупреждавам Ви, че в пещерата е много хладно. Ако ходите в топлите месеци си вземете топли якета (това е сериозно), не напразно пещерата се казва „Леденика”.
Вътре е хлъзгаво и на места изключително трудно за преминаване. Някъде даже се практикува „патешко ходене”. Прожекторите заслепяват на места и е трудно да си гледате даже в краката.  Преминава се по стълби, мостове, дупки, пътеки. Изживяването обаче е неповторимо. Пещерата е невероятно красива. Определено си заслужава да бъде посетена. С подходящи обувки и облекло, няма да имате проблеми.





« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »




2 коментара:

  1. Разходката в тази пещера наистина е чудесна и поздравления за публикацията! Как получихте разрешение да правите снимки вътре?( и то със светкавица?) Когато посетихме ние Леденика забраната беше абсолютна! Без компромис. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за поздравленията.Радвам се, че публикацията Ви е харесала. Много ще се радвам да я споделите с приятелите си. Снимките не са правени със светкавица заради пълната забрана за използването й. Разчитах единствено на прожекторите, които осветяваха пещерата. Имам страшно много фал-кадри докато направя подходящите.
      Поздрави!

      Изтриване