Алдомировско блато


Алдомировско блато


Алдомировското блато е блато в България с карстов характер.
Намира се на около 5 километра от град Сливница и на около 1 километър от жп. гара Алдомировци, и в съседство с международния път Е-80. Площта му е 129,40 хектара.
Алдомировското блато е защитена местност от 1989 година. Опазва уникални местообитания и над 40 вида висши растения.

В миналия век Алдомировското блато е било любимо място за отдих на софиянци и рай за рибарите от района. Именно там е поставен през 1982 година националният рекорд за улов на бял амур с въдица, тежащ 22,700 кг. Но за прискърбие на всички запалени рибари от района през 1991г. блатото пресъхва и изчезва. Една от вероятните причини е честото източване на води от съседното Драгоманско блато за напояване. Впоследствие земеделието запада, и през 2005г. – някогашното блато отново започва да се пълни с вода, връща се богатата блатна растителност и заедно с нея – рибите, птиците и другите живи твари.


В Алдомировското блато гнездят или пребивават множество птици: бойница, голям гмурец, малък гмурец, черноврат гмурец, дъждосвирец, бял щъркел, патица, крещалец, малка чайка, крайбрежен бекас, малка бяла чапла, рядко се среща орел змияр  и други.
От рибите се срещат бял амур, щука, шаран и каракуда.

 
Сдружението „Балкани” организира редовно и с невероятен успех ученически екскурзии на младежи от София и други селища в района до защитения карстов комплекс „Драгоманско блато”, към който се числи и Алдомировското. Използвайки тази уникална природна даденост, трите общини, на чиято територия се намира тя – Сливница, Драгоман и Костинброд – имат големи планове за развитие на екологичен и друг алтернативен туризъм в региона. На тяхна страна е голямата близост на карстовия комплекс до столицата София и изключително богатото му биологично разнообразие.

Алдомировското блато през 2007г.-почти пресъхнало

С пари от ЕС и от държавата започват дейности за възстановяване на защитената местност "Алдомировско блато" и защитените зони в Сливница и Драгоман. Крайната цел на проекта е развитие на природосъобразния туризъм. Основните дейности в него са свързани с възстановяване на ихтиофауната, като хранителна база на водолюбивите птици. Те включват заземяване на електрическите стълбове, кули за наблюдение на птиците, възстановяване на находищата на лалугери и на сухоземни костенурки. Ще се създават и условия за гнездене на жерави в България. Преди години жерави са гнездили в Баташкото блато, превърнато в язовир, в Драгоман също е имало жерави до средата на миналия век. Костенурките в района са почти изчезнали, открити са само няколко в местност близо до границата със Сърбия.
 
 













В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 година се водят кървави сражения от Сръбско-българската война. По случай 100 годишнината от войната на два хълма с камъни и вар за изрисувани Медалът за храброст на България и надписа " 1885-1985 СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ".
В непосредствена близост е разположен военен полигон "Сливница".



 


« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар