Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" – гр.Габрово

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър"гр.Габрово


"В досегашните музейни експозиции не можеше да се постави зрителят в непосредствен контакт с отминалата действителност. Всичко това беше причината - да се роди у мен мисълта да се създаде действащ музей на открито.... за да може миналото да стане видимо, лесно за възприемане и разбиране, да може да се съхрани това огромно национално богатство."
Лазар Донковсъздателят на музея

АЕК „Етър” се намира на 8 км.от центъра на гр.Габрово, в един от кварталите му. Музеят има два входа с платени паркинги. Купувате си билетче за вход и влизате. Още с първите крачки в музея се потапяте в невероятната атмосфера на българския възрожденски бит. Музеят пресъздава обичаите на Габрово през втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в.
Заемащ площ от 70 декара, архитектурно-етнографският комплекс Етъра е първият по рода си музей на открито у нас. Изгарждането му започва в 1963г. под ръководството на Лазар Донков. Открит е на 7.09.1964г. През 1971г. е обявен за паметник на културата.

 




Етнографски музей на открито Етъра - дава представа за живота на типичното българско занаятчийско селище преди 150 години. Малките калдъръмени улички, каменните чешми, тътена на мелниците, газовите лампи, часовниковата кула, старите къщи пресъздават духа на българското Възраждане.
През 1835 г. тук се открива Първото светско новобългарско училище.

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания.


В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. В занаятчийските работилници са запазени автентични близо 25 занаята. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майсторите; и да отнесат със себе си ръчно изработен предмет от метал, кожа, глина, дърво, вълна и козина.


В Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото, благодарение на заварената на място вадищна система, оформена на две нива. На първото ниво са разположени точило, тепавица, воденица-караджейка, валявица и струг за гаванки. А на второто - гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница и валявица от с. Стоките. Представена в естествената си среда и размер, пусната в действие, народната техника на вода в Етъра показва рационални технически и конструктивни решения, плод на изобретателния ум на балканджията, пренесъл през вековете традицията за използването на водата като двигател. За това тя винаги предизвиква голям интерес у посетителите.


Работно време:  лятно - 1 май до 30 септември - от 9.00 ч. до 18.00 ч.
                        зимно - от 9.00 ч. до 16.30 ч.
                        без почивен ден
Входна такса:    възрастни – 4лв.
                       учащи и пенсионери – 2лв.
                       деца до 7 години, деца от социални домове, хора с увреждания – безплатно

 














Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” е включен в списъка със 100-те национални туристически обекта, под номер 19.





« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар