Празници и обичаи - Св.Теодор Тирон (Тодоровден)

Св.Теодор Тирон (Тодоровден)
 3 март 2012г.

Почитането на християнския светец Теодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. Празникът се нарича още Конски Великден, Тудорица, Тодорова събота.
В християнската традиция Св.Теодор Тирон е воин от понтийския град Амасия, неустрашим и храбър, пострадал по време на жестоките гонения на император Максимилиан. Вместо да се откаже от вярата си, Св.Теодор Тирон подпалил храма на неверниците и се озовал в затвора. Една нощ му се явил глас, който му казал: „Не бой се. Аз съм с теб. Не приемай земна храна и пиене! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен с Мен на небесата!” Зарадвал се Св.Теодор и запял. Палачие му се учудили. Погледнали в килията му и още повече се притеснили. Цял хор от юноши в бели дрехи пеел със затворника, а нямало никакъв начин да се влезе през вратата. Извикали управителя да види с очите си чудото. Но когато той пристигнал, хора вече го нямало. Осъдили затворника на смърт чрез изгаряне. Кладата лумнала на 2 март (17 февруари) 306г.и приобщила към небесното царство още един светец.
Разказва се, че петдесет години след смъртта на Св.Теодор Тирон в Цариград властвал император Юлиан Отстъпник. Наричали го така, защото на младини приел християнската вяра, а когато станал император, се отметнал и започнал гонения. Обикновено при отстъпниците гоненията са още по-жестоки и неистови. Една година решил да оскверни великденския пост, като знаел колко е важен той за християните. Заповядал цялата храна, която се продава по пазарите, да бъде напръскана с кръв от езически жертвопринушения. Гаврата щяла да бъде голяма, ако не бил Св.Теодор. Явил се той в съня на цариградския патриарх, казал му да забрани на хората да купуват храна от пазарите. Една седмица да се хранят с пшеничени питки и мед, да запазят поста и душите си от осквернение. Станало така, както казал светецът.
Оттогава се почита Тодоровата неделя, седмицата след Сирни заговезни, а първата събота от великденския пост е празникът на Св.Теодор Тирон.
Според друго предание Св.Теодор бил войник от императорската войска. Когато узнал как императорът се кани да наруши поста, препуснал с коня си от къща на къща да предупреждава хората да имат кураж да издържат поста. После се отблагодарили на воиника зя вярата, като му отредили голям празник.

Всички обичаи на този ден се изпълняват за здравето на конете, но и на хората. Рано сутринта в деня на празника жените приготвят специални обредни хлябове във формата на подкова или конче, от които раздават на съседите и поставят в храната на животните. Майките къпят децата си за здраве и мият косите си, като поставят във водата слама от яслите на конете, за да бъдат косите им здрави и лъскави като конската грива.
Основен обичаи на празника е надбягването с коне, наричано кушия или домле. То се прави, защото съществува вярване, че Св.Теодор яхвал коня си, обличал девет кожуха и на този ден отивал при Бога, за да измоли от него лятото. Отивайки при Бога, той слизал от коня, забождал копието си в земята и от нея започвала да излиза пара – идвало лятото.
В надбягването, което е чест и гордост за всеки стопанин, участвали мъже и ергени. Конете били добре сресани, окичени със синци и нахранени. По вида на коня си личал добрият стопанин, а този, чийто кон спечели надбягването, обикаля всички домове да честити празника, а на коня дават да пие вода или вино, запойват го. Стопанинът се награждава с риза или с кърпа, а конят – с нова юзда.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Теодор, което означава „Божи дар".

Имен ден празнуват: Тодор, Тодора, Теодор, Теодора, Тошо, Тошко,  Божидар, Божидара, Божана, Дора, Доротея, Дарина,


« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар