Празници и обичаи - Ден на влюбените, Св.Валентин

Ден на влюбените, Св.Валентин
14 февруари


Денят на влюбените е католически празник, но напоследък той придоби значителна популярност и в България. Празнуването на този ден датира още от римско време и е свързано с езическите обичаи в чест на боговете Пан и Юнона.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ, и се счита чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

За самия Св. Валентин се знае малко. Според една от историите, по времето на император Клавдий, много мъже отказвали да отидат в армията като доброволци, тъй като не искали да оставят любимите и семейството си. Клавдий решил да забрани брака, надявайки се по този начин броят на желаещите да се присъединят към армията да нарасне. Тогава свещеникът Валентин започнал тайно да венчае влюбените двойки. Естествено, бил заловен и екзекутиран на 14 февруари 269 г. за подстрекателство. Дори и след сто години, обаче, хората продължавали да си спомнят за неговото дело и думи и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените. Разказва се още, че св. Валентин имал изключително топло отношение към младите влюбени, помагал им да пишат любовните си писма, помирявал скараните, помагал на нещастно влюбените да намерят път към сърцето на своите възлюбени. С името на св. Валентин се свърза и разказ за сляпа девойка, дъщеря на тъмничаря, която прогледнала по чудесен начин благодарение на св. Валентин. На нея, отивайки на смърт, светецът оставил сърдечно послание с подпис “твой Валентин”.
Свети Валентин бил и лекар. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките.

Част от мощите му се съхраняват в родния му град Терни, а част от тях  в църквата “Св. Антоний” в Мадрид. През XIХ век мощи на св. Валентин са били дарени от папа Григорий XVI на  църква в Дъблин, Ирландия.


Първата картичка - валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката като пише любовни послания на собствената си жена.
През ХVІ век писането на "валентинки" се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти.
През 1797, едно британско издателство публикува "Помощник на младия мъж за писане на валентинки", който съдържал любовни стихове за млади влюбени които не можели да съчинят свои собствени. Развитието на печатарските услуги и намаляването на пощенските разходи през следващото столетие довежда то изпозването на не толкова личното, но по-практично изпращане на картички за свети Валентин по пощата.

На този празник влюбените, независимо на каква възраст са, изразяват любовта си един към друг. Символ на празника е сърцето. Влюбените се изненадват с малки подаръци, които са символ на любовта им. Най-често това са цветя за любомата и сърчице за любимия. Не е нужно подаръците да са скъпи, важното е да са подарени с любов.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар