гр.Ниш, Сърбия

гр.Ниш, Сърбия


Ниш (на сръбски: Ниш или Niš) e град в Югоизточна Сърбия. Разположен е на река Нишава и има население около 299 987 души с придадените му крайградски общини (2004).
Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Градът е основан от Келтите през трети век преди христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос - градът на Феите.

 














Неговата древна история (първите споменавания за него се отнасят към II в пр н. е.) е величествена и трагична едновременно. През тази земя нееднократно са преминавали вълни завоеватели, тук е роден император Константин Велики, от тук на всички страни по света са се отправяли кервани с търговци, към неговите храмове са се стичали хиляди паклонници, а най- култовите съоръжения са били широко известни далеч зад пределите на страните. През XVI век, когато цяла югоизточна Европа се намирала под Османско иго, монастирите около Ниш, и най-вече храм Свети Георги в Камениц, са били опора на християнството и място за срещи на религиозния и интелектуален елит на Сърбия, заслужил си слава на един от големите култови центрове на славянския свят.

 













В продължителни периоди през Средновековието градът е в границите на българската държава, от 14 век е включен във владението на Белаур с център Видин, а по-късно - на Османската империя. След идването на османците Ниш става център на Нишкия пашалък, а по-късно - и център на една от епархиите на Българската екзархия.
До 1878 година населението на Ниш етнически е приемуществено българско. Институциите, създадени от българите в града, са училище, читалище и българска община.  Със Санстефанския договор Ниш е присъединен към Княжество Сърбия. През следващите десетилетия голям брой българи напускат града, други са асимилирани, а с урбанизацията през 20 век на населението на Ниш се придава предимно сръбски облик.


По време на Първата световна война, българската армия овладява Ниш след боеве на 13 октомври 1915 година. Към 1917 година градът има население от 25 000 души.  
Към днешна дата по сръбски неофициални данни, в Ниш живеят между 15 и 20 хиляди жители с българско етническо самосъзнание, преселници от пограничните райони на Западните покрайнини - Царибродско и Босилеградско.
Ниш е естествен географски, административен и културен център на областта Поморавие. Нишката телевизия излъчва новини на български език. Те са два пъти дневно в обедните часове и са по идея на една от общините в града - община Пантелей, в която живеят много българи.


В самия град Ниш се намира Нишка крепост, която спада към най-красивите и най-добре съхранени крепости на Балканите, а е изградена е края на XVII век. В покрайнините на Ниш се намира паметника Челе-кула, която турците са построили от черепи и глави на загиналите по време на Чергарската битка ( 1809г.) сръбски войници. Битката е спечелена от турците, но тази битка е била критичната причина за неуспеха на Първото сръбско въстание.

 





Благодарение на важното си географско положение, природни ресурси, транспортна инфраструктура и богато културно-историческо наследство, този регион притежава изключителни възможности за развитие на туризма. Курортният туризъм има дълга традиция – от откриването на минералните извори от римляните. В Окръг Ниш има няколко известни курорта: Нишка баня спа (окръг Ниш), Куршумлишка баня спа, Пролом баня спа, Луковска баня спа (окръг Топлица), и др
Летището на Ниш “Император Константин” е дестинация за много туристи по време на зимния сезон, които посещават планината Копаоник, и чийто брой ще расти с увеличаването на размера на инвестициите в близост до Стара планина.





« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар