Празници и обичаи - Свети Власий, еп.Севастийски

Свети Власий, еп.Севастийски
 11 февруари

Великомъченик Власий бил епископ на гр.Севастия, Кападокия (историческа област в Мала Азия, днешна Турция). Когато започнало тежкото за християните време, избягал в една пещера в планината Аргиос. Там се отдал на пост и молитва. Редом с него живеели диви зверове, но с нищо не заплашвали светеца. В пещерата пристигали болни хора и животни от близо и далече и той на всички помагал. Мълвата за чудодееца отшелник се носела надалеч. Гоненията срещу християните при императорите Диоклециан и Ликиний не го подминали. Три пъти го призовавали на съд да се откаже от своя Бог и да се поклони на идолите. Изтезавали тялото му, но душата му била силна. Кръвта, която капела от раните му, лекувала народа и му давала вяра. Когато го завели при езеро, за да покаже магията на вярата си, той тръгнал по водата точно както години преди това го бил сторил Христос. Шестдесет и осем императорски войници тръгнали след него, но идолите не им помогнали. Издавили се до един, а Власий излязал на брега и приел смъртта си като награда.
Той умирял през 316г. Няколко години след това император Константин Велики обяви християнството като официална религия за цялата империя и гоненията на християните приключили поне в близките няколко века.
С времето започнали да почитат светеца като покровител на домашния добитък.
Иконите го представят като беловлас пастир.

Народния празник наричат Влас, Власувица, Муковиден, Муканица, Волски празник и празнуват в чест на светеца и да предпазване от болестта влас. Вярва се, че болестта се предизвиква от невидим зъл дух, който прониква в червата на воловете и причинява смъртта им.
През 2009 г.част от мощите на Св.Власий бяха донесени от Истанбул, Турция и положени в едноименната църква в Свети Влас.
Денят на Св. Влас(ий) е последния празник от есенно-зимния календарен празничен цикъл. Оттук нататък започват пролетно-летните празници и обичаи.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар