Празници и обичаи - Св.Фотий, патриарх Цариградски

Св.Фотий, патриарх Цариградски
 6 февруари

Православната църква почита паметта на св. Фотий - (от гръцкото photos - светлина)  имен ден за всички, които имат светлина в името си- Доротея, Огнян, Огняна, Светла, Светлана, Светлин, Светозар, Светослав,  Пламен, Пламена, Фотий, Фотьо, Фотина, Искра, Искрен,

Роден е около 820 г. и произхожда от знатен и благороден род. Баща му Сергий бил висш държавен съветник, а един от чичовците му бил женен за сестра на византийската императрица Теодора. Родителите на св. Фотий били гонени заради своето открито иконопочитание по времето, когато се ширела иконоборческа ерес. Той бил възпитаван в Константинопол, където получил блестящо всестранно образование. Богато надарен, той от най-ранни години усилено се занимавал с философия и медицина, а по-късно с богословие и право.
Св. Фотий бил преподавател в знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където при него се учил и нашият просветител св. Константин-Кирил Философ. През 858 г. настъпила коренна промяна в живота на Фотий. Св. Патриарх Игнатий бил свален от патриаршеския трон и за негов приемник бил посочен Фотий. Тази промяна е един от нередките случаи на намеса на императорската власт в делата на Църквата.  Като такъв именно той изпращал своя любим ученик св. Константин Философ и брат му св. Методий на различни мисии и ги насърчавал в просветителското дело на славяните.
Известно е, че през 864 г. кръщението на св. цар Борис-Михаил става при духовното участие на патриарх Фотий, който изпратил за това архиереи от Константинопол. Има запазено едно огласително послание на св. Фотий до св. княз Борис, което по същество е и първият катехизис (учебник по вяра) на Българската Православна Църква.

Патриарх Фотий се борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол, умира в заточение на 6 февруари 891 година.

Жизненият път на патриарх Фотий е изцяло свързан с запазване чистотата на православната вяра и духовното обновление на християнските народи. Той Filioque остава в историята с непримиримостта си срещу отклонението от Символа на вярата - с борбата против претенциите на папството, в стремежа си да разпространи истините на св. Православие сред съседните на Византия славянски народи и с изключителната си начетеност като пастир и книжовник.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар