Празници и обичаи - Св.Харалампий и Св.мчца Валентина

Св.Харалампий и Св.мчца Валентина
 10 февруари

Свети Харалампий е живял през II в. и дълги години е бил епископ на гр.Магнезия в Тесалия. Имал голямо влияние сред хората, особено се прочул при възкресяването на един мъртвец. Самата императорска дъщеря му имала доверие, повярвала в християнския Бог и изпочупила римските идоли. Инквизитор на светеца станал император Септимий Севар. За да се откаже от вярата си, подложили светеца на страшни мъки, кожата от гърба му смъкнали, а мъченикът все издържал и се молел за душата на палачите си. Като го гледали, много хора приели вярата, която дава такава сила. Инквизиторите мъчели новопокръстените, а  Харалампий чудодейно церял раните им. Все повече народ вярвал на светеца и вървял след него. Тогава императорът издал присъдата – посичане с меч. Свети Харалампий умрял с молитва и вяра миг преди мечът на палача да се стовари отгоре му. Годината била 198, светецът бил на 113 години. Императорската дъщеря го погребала сама, а главата му и до днес се пази в манастира на Св.Стефан в Тесалия.

Вярва се, че Св.Харалампий може да донесе избавление от всяко зло. Предпазва от световни смутове, земетръс, наводнения, нападения от други народи, междуособни войни, от огън и меч, глад, внезапна смърт.
Житието представя светеца като лечител на болести и рано, а хората върват, че той е господар на всички болести, и го почитат особено заради най-страшната от тях-чумата. Затова празникът му е известен като Чуминден, Харалан бей, Араламбо. Казват, че когато чумата се родила на Атанасовден, тя започнала да скита и да мори с острата си коса. И сред хората щял да настъпи пълен мор, ако не бил Св.Харалампий да я залови и да я окове в девет вериги.

Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. На този ден в църквата се носи мед, който се освещава. Този мед през цялата година се използва за цяр. Медът е божествена храна, елексир на живота, произведен от пчелата по магически начин. Смята се, че медът дава сила и дълъг живот, и затова стремежът е не просто да се притежава, но и да се узнае неговата тайна. С мед се лекуват различни болести. Въпреки, че е произведен от пчелите, той е постен.

Пчелните продукти с хранителни и лечебни свойства са пчелният мед, пчелният прашец и пчелното млечице. Те съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, липиди, белтъчини, витамини и минерали. Тяхната биологична стойност се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, антибиотици, хормони и др. Голям брой от тези вещества пчелите получават наготово от лечебните растения. За разлика от фармацевтичните препарати, в които се използват същите растения като суровина, лечебните вещества в пчелните продукти се намират в натурален вид. Освен за лечение на някои заболявания, общо укрепване на организма и повишаване на съпротивителните му сили, пчелните продукти и особено медът са подходящи и като ежедневна здравословна храна.


Св.мчца Валентина
Заедно със Св.Харалампий православната църква чества и Св.мчца Валентина. Тя е живяла в околностите на Кесария, Палестина. Тя станала жертва на гоненията на християните през 308г.при император Масимилиан II Галерий. Когато мъчителите се опитвали да я накарат да принесе дарове на езическите божества, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнала с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка се оказала съдбоносна за нея и тя била обезглавена.







« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар