Лакатнишки скали

Лакатнишки скали


Лакатнишките скали са неповторим скален феномен с отвесни стени на левия склон на Искърското дефиле близо до гара Лакатник. Обявени са за природна забележителност през 1966г, а от 1989г. са обявени за защитета местност.  Разположени са на левия бряг на река Искър между притоците му Оплетненска река и Пробойница.  Изградени са от червени пясъчници и варовици. Скалите на места достигат до над 250 метра над водите на река Искър. Името на скалите, както и на цялата местност, в която се намират идват от завоя, който прави река Искър - с формата на сгънат лакът.
Те са част от Природен парк “Врачански балкан” от 1989г.


Лакатнишките скали се наричат "люлка" на българския алпинизъм и по тях са прокарани множество съвременно екипирани турове с различна степен на трудност.
През лятото на 1931 г за първи път в България е било употребено алпийско въже за изкачване на Лакатнишките скали от Александър Белковски, Георги Стоименов и Никола Чипев. Те изкачили на свободно въже скалите вдясно от паметника - т. н. “Дворци” и “Прозореца”. От 1934 г. край гара Лакатник започва катерене и осигуряване с клинове и карабинери.

Гара Лакатник

Освен от катерачите Лакатник е посещавано място и от пещерняците. В района има много пещери, но най-известна е Темната дупка, с обща дължина на галериите 1750 м. От нея изтича буйният поток, подхранващ изкуственото езеро. Тя е една от най-интересните български пещери. Разположена е на 4 етажа. Тъй като не е електрифицирана и благоустроена, предлага всички емоции от едно приятно и впечатляващо пещерно  проникване. Темната дупка, която е сравнително „млада“ пещера, все още не са се образували познатите сталактити и сталагмити. Тях можете да видите в други Лакатнишки пещери като Ръжишката, Козарската или пък Свинската дупка, разположени доста по-високо в скалите. Заради легенда за скрити съкровища иманяри също често спохождат района.

Темната дупка
 


















На скалите е “кацнала” малка къщичка, която е един от символите на Лакатнишките скали. Построена през 1938 година от едни от тогавашните най-активни катерачи – Константин Саваджиев, Георги Ценев, Георги Стоименов и Тодор Божков. Къщичката е достъпна само “от въже”. Представлява малка дървена необзаведена постройка, разположена върху железни тръби, зациментирани в отвесна скала на около 300 метра над река Искър. През 2000г. е реставрирана от група ентусиасти. Алпийският заслон носи името “Орлово гнездо”.

"Орлово гнездо"

Върху скалите се вижда масивен червен паметник с петолъчка. Неговата цел е да напомня за загиналите през 1923г. септемврийци. В съседство се извисява 10-метров железен кръст, издигнат през 2001 година в памет на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна, където всяка година се отслужва молебен.


Лакатнишките скали се намират в невероятното Искърско дефиле. С автомобил можете да стигнете за час - час и половина, ако не се захласвате по красотите, които е сътворила природата. От София поемате по пътя за Мездра през Своге. А от Враца тръгвате по посока София, през Мездра за Своге. Скалите се виждат отдалеч, когато наближите Лакатник. Най-лесно е да оставите автомобила си на паркинга на ресторант „Пещерата” и да се качите по пътеката, като минавате покрай извора „Житолюб”. Тя е с лека трудност. По нея стигате до панорамна площадка, от която се открива великолепна гледка към Гара Лакатник.
От село Миланово може да стигнете с кола чак до паметника. От там по пътеката вдясно може да отидете до Кръста, после да продължите надолу към Алпийска поляна.
Изключително удобно е да стигнете с влак. Слизате на гара Лакатник и веднага се отправяте към скалите.


 
« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар