Празници и обичаи - Св.Григорий Богослов

Св.Григорий Богослов
25 януари

На 25 януари християнската църква почита паметта на християнския светец Григорий Богослов или Григорий Назиански, един от отците на църквата и сподвижник на Василий Велики. Св. Григорий Богослов бил роден около 330 г. в семейство на благочестиви християни в Арианз при гр. Назианз, Кападокийска област (Мала Азия). Св. Григорий получил християнско възпитание от баща си Григорий и майка си Нина. После светецът се образовал в най-добрите школи на своето време в Кесария Кападокийска, Кесария Палестинска, Александрия. През 349 г. отишъл да изучава риторика в Атина. Там срещнал св. Василий Велики и, както те самите казвали за себе си, “с единомислие ходихме в Божия дом”. В Атина св. Григорий се запознал и с Юлиан, станал по-късно император Юлиян Отстъпник. През 361 г. Григорий се връща в Назианз и е ръкоположен за презвитер (старейшина или свещеник) на града. Той прекарва известно време в аскетизъм в пустинята заедно с Василий, но по-късно се връща, за да се грижи за християнските общини в Назианз. През 374 г. баща му починал и св. Григорий се оттеглил в манастира “Св. Текла” в Селевкия Исаврийска. През 378 г. на Антиохийския събор Григорий е поканен да стане архиепископ на Константинопол и да поведе борбата с арианството. По същото време в града имало много ариани. Св. Григорий се явил в Цариград като помощник на народа и защитник на словото и започнал ревностно да проповядва. Всички православни храмове там обаче били заграбени от еретиците ариани. Наложило се св. Григорий  да извърши божествена служба в бедна къща. Така възникнал храмът “Анастасия-Възкресение”, в който той произнесъл знаменитите слова на богословието и възкресил православието в Цариград.
Преди Великден на 379 година, през нощта тълпа от въоръжени еретици внезапно нахлули в църквата по време на литургия, ранили Григорий и убили другия епископ. През 381 г. св. Григорий Богослов свикал и председателствал Втория вселенски събор срещу еретиците. Изборът му за архиепископ на град Константинопол бил оспорен от някои египетски епископи. За да запази мира в църквата, св. Григорий се отказал от тази длъжност и през 383 г. се оттеглил в бащиното си имение и се отдал на литературно-богословски и поетически занимания. Светецът починал през 390 г. и бил погребан в Назианз. През 950 г. светите му мощи са пренесени в църквата на Светите апостоли в Константинопол.
По време на Четвъртия кръстоносен поход част от мощите на св. Григорий са взети от кръстоносците и отнесени в Рим. На 27 ноември 2004 г. те са върнати (заедно с мощите на св. Йоан Златоуст) в Истанбул от папа Йоан-Павел Втори, макар че Ватиканът задържа малка част от тях. Тези мощи днес се съхраняват в седалището на Вселенската патриаршия на патриаршеската катедрала „Свети Георги“ в квартала „Фенер“ в Цариград.
Съчиненията му се ползват с голямо уважение и авторитет в целия християнски свят. Св. Григорий се изявява като църковен писател и богослов в своите “ Пет слова за богословието”, където вдъхновено разкрива истината за троичността на Бога, оборвайки лъжеученията на еретиците.
Св. Григорий притежава и поетическа дарба изразена в неговите стихотворения с догматическо, нравствено, историческо и автобиографично съдържание. Запазени са 243 писма, в някои от които светецът засяга дълбоки догматични въпроси. Свети Григорий Богослов бил любимец на св. Константин-Кирил Философ, който изучавал неговите произведения и написал похвала в негова чест.

На 25 януари имен ден празнуват всички, които носят името Григор (означава "който бди" или "григорос", което значи "бърз"), Гриша, Григорена

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар