Празници и обичаи - Св.Симеон Богоприемец

Св.Симеон Богоприемец
3 февруари


Празнува се на 3 февруари – той е последният от Вълчите празници и „затваря” тридневния обреден комплекс. Възприема се като начало на стопанската година, тъй като бележи прехода от зима към пролет. Заедно с трите празника от цикъла се почита за предпазване от вълци, мишки, зайци, къртици и други вредоносни за стопанството животни. Тъй като е непосредствено след Сретение, ден, отбелязващ края на следродилния период на Божията майка, също се празнува от бременни жени и се спазва строго полово табу. На Зимен Симеон се празнува и за здравето на добитъка. Спазва се строго забраната да не се сече и реже, за да не се родят симьосани (белязани, затова Зимен Симеон се нарича още Забележник или Бележник) домашни животни или деца. За да се избегнат лошите последици, ако се наложи да се работи с остри предмети, трябва да се удари три пъти с нож върху желязо или брадвата още сутринта да се забие на дръвника.
 Православната църква почита св.Симеон Богоприемец –  един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки. Когато превждал книгата на пророк Исая, стигнал до глава 7 стих 14 и помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил". Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен го спрял: "Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи". 
Христовата църква причислила Сретение Господни към дванадесетте велики празници в годината, а на другия ден след този празник чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.)
Бременните жени не работят и особено важно е да не режат с нож, ножица, брадва. Не трябва шият; да не ползват за нищо игла или конци за шиене.
Жена, която иска да има дете, трябва да омеси и раздаде на близки и съседи царевична питка.
Имен ден празнуват: Симеон, Симеончо, Симеона, Симеонка, Симон, Симона, Симо, Симка, Симана, Моньо, Мончо, Мона, Монка.


« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар