Пещера „Снежанка”

Пещера „Снежанка”



Открита е на 3 януари 1961г.
Дължина - 145м.
Постоянна годишна температура е 6-9 градуса.
Най-големият сталактит е дълъг 1,27м.
Общата й площ е 3150кв.м.
Височината на свода в Голямата зала е 10,30м.
Надморска височина – 860м.

Пещерата Снежанка („Перлата на Родопите”) е разположена в Баташката планина, на 5 км.от гр. Пещера и на 19 км.от гр. Батак.
Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца, образувани от инфилтрационно-капещи води. Състои се от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала,изградена от снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня, дала името на пещерата.



Железни стълби отвеждат до първата зала, наречена Залата на виметата. Характерно за тази зала са сталактитите, наподобяващи вимета. Оттам се преминава в голямата зала, която има размери 60х40 и височина 12м. Характерни са сталагмитите приличащи на каменен лес (боздугани, свещници). От тавана висят хиляди снежно бели сталактити. Голямата зала е забележителна и с културните останки от времето на траките. Предполага се, че са от около 600 г.пр.н.е. В средата има останки от кръгло огнище, около което са намерени много кости от диви животни, бронзова игла и множество керамика. Тази зала е свързана с музикалната зала с характерните звънтящи образувания. Югозападно от голямата зала е обособена залата на срутището. Името й е свързано със срутените от тавана каменни блокове. Тайнствения коридор е дълъг само 25м, но пищната му калцитна украса е уникална. Тя наподобява вкаменен дъжд. Най-южната зала носи името вълшебна. Тя е приказка от сребърен кристален под и красиви синтрови езера. На излизане тесен проход отвежда до залата на брадите. Най-интересен е тавана на тази зала. От него висят разположени в редове тъмнокафяви “бради” – това са част от корените на вековни букови дървета, промъкнали се във пукнатините на дебелия до 2м. мраморен пласт над тази зала.



















Природна забележителност „Снежанка” е обявена за защитета територия на 08.08.1961г. Изпълнява и функциите на буферна зона на резерват „Купена”.
През 1968г Геогр.институт при БАН и "Купена" Пещера извършват детайлни топографски и геоморфоложки подземни и надземни проучвания. В началото на 80-те години са проведени и електропроучвателни геофизични изследвания. Благоустроена за туристически посещения през 1968г от ГНС-Пещера.

 










Как да стигнем до пещерата?
На пътя от гр.Пещера за Батак има отбивка с табела, оказваща посоката за пещерата. Първоначално може пътя да ви се стори лош, но така е само в началото. Не правете грешката да си оставите там автомобила и да продължите пеша, освен, ако не сте любители на големите разходки. До самата пещера има още много път. Пътя е сравнително добър, проходим е, малко е тесен, но на места може да се разминете с насрещно движение. Стигате до един паркинг, няма как да си объркате, защото пътя свършва там. Поемате по истинската еко-пътека. Тя е дълга 830м. Трудността е умерена и средна. Може да се качите без специална екипировка или подготовка. Разбира се и високите токчета, не са подходящи. Достъпна е за семейства с малки деца. Когато вървите нагоре ще видите закачливи табели, които ви съветват как да постъпвате: „Дишай дъблоко!”; „Малко остана!”; „Вече се вижда!”.  По пътеката има и беседка, на която можете да си почитене по пътя  нагоре. Точно преди пещерата има малък офис. От там можете да си вземете печат, за си купите картичка, да си почитене и да се стоплите, ако посещавате пещерата в студено време. Има дори Wi-fi  зона.



Работно време:  лятно часово време 9.30 – 17.15ч.
                        зимно часово време 10.15 – 16.00ч.

Часове за посещения: 10.15; 11.15; 12.15; 13.15; 14.15; 15.15; посещението трае 40мин.
Телефон за информация: 0896 715 972


Пещерата е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта под номер 37.


 



















« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар