гр.Банско

гр.Банско


Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 метра надморска височина. Отдалечен е на 56 км от Благоевград, 145 км от Пловдив и 150 км от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април.
Селището се обособява през ІХ-Х в. от групирането на няколко махали. До ХVIII век банскалии са предимно животновъди и занаятчии. През Възраждането градът се утвърждава като значителен търговски и занаятчийски център с просторни пазари в най-големите градове на Европа.


Той е родно място на Паисий Хилендарски, автора на "История славяноболгарская", от която тръгва вълната на културното пробуждане по българските земи; на Неофит Рилски - основоположник на българското светско образование и пръв български енциклопедист; на Тома Вишанов (Молера) – основоположник на прочутата банска живописна школа, едно от най-ярките проявления на българския културен възход през ХVІІІ-ХІХ век.
Банско е освободено от османско робство на 5 октомври 1912 г., в деня на обявяването на Балканската война.
Заради богатото си културно-историческо наследство градът има статут на уникално селище с международно значение, съхранило 200 автентични къщи от Българското възраждане, 32 архитектурни обекта, 3 действащи църкви, множество параклиси, музеи. По река Глазне се изграждат много воденици, дъскорезници, валявици, тепавици, табахани за щавене на кожи и др.


През 60 и 70-те години на 19 век общината оглавява борбата срещу гръцките църковни власти за независимост на българската църква и за развитие на просветното дело в селото. По нейна инициатива в 1857 година се изгражда нова училищна сграда, преустройва се взаимното училище в класно, разпространяват се възрожденски вестници и книжнина. Общината организира строежа на камбанарията на църквата „Света Троица“ в 1850 година и монтирането на часовников механизъм в 1865 г.

Народно читалище "Никола Вапцаров"

Комплексът включва: Къща-музей "Никола Вапцаров"; Дом на изкуствата; Етнографска излoжба-базар; Постоянна иконна изложба; Велянова къща - паметник от епохата на Възраждането; Къща-музей "Неофит Рилски"; Градски исторически музей; Музейният комплекс включва 4 музея в Банско.

Къща-музеи на Никола Вапцаров
Дом на изкуствата

Една от най-атрактивните забележителности на Банско (Bansko) е църквата Света Троица. Тя е построена през 1835г. и е една от най-големите трикорабни църкви без купол, издигнати в българските земи по това време. В двора на църквата се издига 30 метрова кула с часовник.

Църква "Света Троица"


 
















През 1962 година Службата за защита на природата обявавя най-красивата част на Пирин за Народен парк “Вихрен”. През 1974 г. той е разширен и преименуван в Народен парк “Пирин”. От 1999г. Министърът на околната среда и водите прекатегоризира парка в Национален парк “Пирин” с площ 40332 ха. В границите му са включени резерватите “Баюви дупки-Джинджирица” и “Юлен”. Тази малка част от рая влючва в себе си вековни смърчово-мурови гори, обширни клекови формации, планински полярни и остри зъбери, дълбоки циркуси и изумрудени езера. Заради тази своя уникална природа НП “Пирин” е признат за обект от световна значимост и със заповед на ЮНЕСКО от 1983 г.е включен в Конвенцията за защита на световното природно наследство. В пределите на общината влизат следните населени места: град Банско и седем села: Добринище, Места, Кремен, Обидим, Гостун, Филипово и Осеново.



Районът предлага възможности както за планински (зимен и летен) туризъм, така и за балнео - туризъм. Възможностите за летен туризъм са рядкото съчетание на природа, климат , минерални води с възрожденската атмосфера на града. Уникално е богатството на планински масиви и резервати.

Курортът предлага чудесни условия за ски-спорт както за начинаещи така и за опитните скиори. Пистите са абсолютно безопасни и отлично поддържани. За нащинаещите, а и за тези които искат да подобрят техниката си се предлага ски училище с пет класа в зависимост от степента на обучение – A,B,C,D,E. Ски-зоната в алпийската част на планината е свързана с градчето с кабинковия лифт и с асфалтов път от Банско до хижа Вихрен. В района на Платото на вр. Тодорка е отделена фън-парк зона за екстремни скиори и сноубордисти. Единственото по рода си за страната халф-пайп съоръжение, се намира до горната станция на кабинковия лифт. Достъп до кабинковия лифт и останалите ски-съоръжения в зоната се осъществява по електронен път. Банско е най-динамично развиващият се град в сферата на туризма.

Паметник на Паисий Хилендарски

Най - високата точка на ски-центъра е 2 600 м, а най-ниската 990м. Има условия и за други спортове освен ски-алпийски дисциплини: биатлон със стрелбище, ски бягане, сноуборд. Модерен кабинков лифт свързва града с местността Бъндеришка поляна, с една междинна станция на Чалин валог. Капацитетът на кабинката е 2400 души на час.

Град Банско разполага с 5 обекта, които са включени в списъка със 100-те национали туристичести обекта на БТС.



« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар