Празници и обичаи - Св.Игнатий Богоносец

Св.Игнатий Богоносец (Игнажден)
20 декември

На 20 декември православната църква чества паметта на Свети Игнатий Богоносец.
От Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Дева Мария, която ще роди Младенеца.
Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Денят започва да расте по-бързо. Съвременният астрономически календар отбелязва деня на зимното слънцестоене на 22 декември. В народните представи, обаче, слънцето завършва своя път към зимата на Игнажден и се "обръща" към пролетта.

Важен празничен ритуал е чакането на полазник. Домакините следат, кой ще влезе първи на този ден в къщата и по това гадаят каква ще е годината.  Ако това е добър човек, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет, очаква се да ги предаде на дома, в който влиза. За полазника се приготвя трапеза, на която той е на почит и уважение. В някои райони на страната го даряват с дарове, а ако първият прекрачил прага е дете, на него се дават орехи, бонбони, плодове.
За полазник се смята и всеки член на семейството, който е излязал рано сутринта от дома. Ако се случи да влезе животно, това се смята за добър знак, и то се нахранва.

Самият Иисус вдигнал малкия Игнатий на ръце, обърнал се към учениците си, които спорели кой от тях е най-голям, и им казал: „Истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете деца, няма да влезете в царството небесно. И тъй, който се смири като това детенце, той е по-голям в царството небесно.” (Евангелие от Матея, 18:3-5) Така те запомнили думите на своя учител, но запомнили и детето Игнатий. От тук нататък ще го наричат Богоносец, иконите ще го изобразяват в ръце на Бога, а празникът му ще поставя началото на календара, когато новото, по детски чисто и свято, все още предстои и се очаква.
Свети Игнатий бил ученик на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, който го ръкополага за епископ на църквата в Антиохия (днес Антакия, източната част на Турция). На този пост той служи цели четиридесет години. Страданията започнали, когато римския император Траян наредил в чест на победите му да се принасят дарове и жертви на римските богове. Църковните старейшини не склонили да се молят на идоли. Самият Траян пристигнал в Антиохия да го разубеди и да изиска подчинение на царската си воля. Траян попитал що за име е това Богоносец, а епископ Игнатий отвърнал, че това е човек, който носи Бога в себе си. Мисията на римския император се провалила напълно и той изпратил непокорния епископ в Рим, за да бъде наказан. Разстоянието от Антиохия до Рим свети Игнатий преминал окован в тежки вериги, а навсякъде по пътя хората го посрещали и му се покланяли. Хвърлили го в клетката на два кръвожадни лъва. Преди смъртта си светецът успял все пак да се обърне към римския народ и да му каже: „Не за злодеяние и престъпление съм осъден на смърт, а за моя Бог, от чиято любов съм завладян..... Аз съм негова пшеница и чрез зъбите на зверовете се смилам, за да стана чист хляб за него.” Достойната смърт смилила император Траян и той преустановил гоненията против християните.
След смъртта си свети Игнатий се явявал на мнозина, които вярвали в него, помагал при лечението на различни болести и за всичко, за което хората търсели помощта му.


« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар