Празници и обичаи - Св.Анастасия

Св.Анастасия


На 22 декември се чества паметта на Света Анастасия.


Света Анастасия е живяла през III век. Родена е в знатно римско семейство, баща й бил езичник, а майката – християнка. Посветила живота си в грижа за бедни, болни и нещастни. На затворниците носела храна и дрехи, на просяците давала хляб, лекувала болестите на болните, превръзвала кървящите рани на ранените.
Баща й я омъжил против волята й за един богат и знатен римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Той негодувал, че тя много раздавала на бедни и боейки се да не разпилее за благодеяния всичкото богато наследство от баща си, той започнал да се отнася към нея жестоко. Точно тогава мъжът й бил изпратен някъде от императора и по пътя умрял. Така Бог наказал жестокосърдечния сребролюбец.
Страдащият римски народ й бил признателен, но официалната римска власт й отредила друга присъда. Света Анастасия била подложена на ужасяващи мъчения. Войниците на император Диоклециан я привързали на четири стълба и я изгорили през 290г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.
В народните представи светицата се е превърнала в своеобразно олицетворение на смъртта.
В Родопите свързват деня с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или св.Чьорна. Вярва се, че в която къща не се празнува св.Анастасия, непременно ще се случи нещастие.
Анастасия означава “ възкръснала“.
Празнуват всички, които носят имената : Анастасия, Анастас, Настя, Сийка, Сия, Ася, Наташа;


« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар