Празници и обичаи - Св.Анна

Света Анна
9 декември


На 9 декември се отбелязва зачатието на Св.Анна, майката на Богородица. Света Анна е потомка на известен род – Аароновия. Почитта към светицата се разпространява широко през VIв., когато в Константинопол е построена първата черква, носеща името й.
Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!".
След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.
Тя е покровителка на брака, семейството, майчинството. Закриля девиците, бременните и вдовиците. Народът  нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино ведение, Света Анна Каталина.
Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония разказват, че на този ден седем светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет”, а на Св.Вартоломей (11юни) „го завъртат към зимата”.
Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »



1 коментар:

  1. Има толкова хубави празници, които да ни карат да се чувстваме горди, че сме на тази Земя и че имаме късмета и щастието да ги посрещаме.Радвам се че ни пишете и се надявам да разкажете и за някой друг голям празник, като Архангел Михаил.Тогава моята мила майчица има имен ден.Хубаво е всеки един от нас да почита и уважа празниците.Да бъде със своето семейство и да се радвам на хубавите мигове,които имат.

    ОтговорИзтриване