гр. Охрид

гр.Охрид, Македония


Охрид е град в югозападната част на Република Македония, център на Община Охрид. Намира се на брега на едноименното Охридско езеро в близост до албанската граница. Населението му е 42 033 (2002 година). Охрид е столица на Първото българско царство между 992–1018 година.
Днес Охрид е туристически град от международно значение. Добре запазената стара част на града, средновековната крепост, множеството църкви, манастири и джамии, както и голямото езеро привличат туристи не само от балканските страни и Европа.
Охрид се намира на 700 m надморска височина. Климатът в Охрид и региона се характеризира като преходен между континентален и средиземноморски със сравнитлно по-вече валежи през зимата и дълго и сухо лято.


Античния театър
 
През 887 година Климент Охридски е изпратен като учител в областта Кутмичевица - днешни Югозападна Македония и Южна Албания с главни градове Охрид и Девол. Той става и Охридски епископ. Заедно с Наум Преславски поставят основите на Охридската книжовна школа. Благодарение на тяхната дейност Охрид се превръща през втората половина на 9 век в българска книжовна столица през Златния век на българската култура (9 – 10 век). Тогава градът е един от най-развитите и известни средновековни културни центрове.
По времето на цар Самуил Охрид е столица на България и престолен град на Българската патриаршия (10 – 11 век). Крепостта, която е строена по негово време, носи и днес неговото име, и все още се извисява над града.
През есента на 1015 година император Василий II Българоубиец превзема града. Крепостта остава и след това под управлението на Иван Владислав - наследник на Гаврил Радомир, син на цар Самуил. От времето на византийското владичество от 1018 до 1167 година, градът е център на Охридската българска архиепископия.

Самуиловата крепост
Крепостна стена
През 1202 година градът е включен в Солунското латинско кралство. През 1334 година сръбският владетел Стефан Душан превзема Охрид заедно с Прилеп и Струмица, но само за няколко години до падането им под османско владичество.

Античния театър

Паметник на Св.Св. Кирил и Методий

Билянините извори


















Черквата "Св. Йоан Канео" е уникално живописно видение. Тя е изящно разположена на една крайбрежна скала над охридското езерото под останките на школата на св. Климент, западно от Канео - стар рибарски квартал на Охрид, на който е кръстена. За нея няма никакви сигурни данни, но може да се предполага, че е от края на ХIII или от началото на ХIV век. Била е съборна манастирска черква, но манастирът е бил разрушен през време на османското владичество. Самата черква е запустяла през ХVII век. 


Манастирът „Свети Климент и Пантелеймон” е изграден по инициатива на Свети Климент Охридски и лично поръчение на княз Борис I Покръстител. Археологически проучвания показват, че на мястото на църквата на манастира е имало голяма раннохристиянска петтокорабна базилика, за която за съжаление няма запазена информация. Целият район на месността Плаошник изобщо е богат на археологически находки.


Когато презп 916 г. Климент умира, той е погребан именно тук.  Гробът му в новия храм е върху старата гробна конструкция, целият под стъкло, а над него има саркофаг от мрамор в който се намира ковчежето с мощите. В южната страна на гроба са поставени икони на Свети Климент и на Свети Пантелеймон. От другата страна в ниша се намира дървена скулптура на Свети Климент от 13 век, намерена в църквата „Света Богородица Перивлепта“. В и около новоизградената църква има стъклени подове, за да се виждат останките от стария храм.
Камбаната тежи три тона и е изработена в леарна във Верона. По нея има изляти детайли с религиозни теми от Стария и Новия завет, както и данни и ликовe на ктиторите.

 









« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар