Тетевенски водопади

Тетевенски водопади


Водопад "Скока"



















Тетевенските водопади се намират в Лествица планина, на 3 км южно от град Тетевен. Цялата еко-пътека, която тръгва от центъра на града е дълга приблизително 4 км. Последната част, която е същинската еко-пътека е дълга 600м. Извива се сред живописна дива природа, гъста широколистна гора, срещу  течението на река Козница, в края на ждрелото „Задънката”.


Как да стигнем до водопадите? В центъра на Тетевен завивате, ако идвате от Ябланица-надясно, а ако идвате от Рибарица наляво по поста над реката. От там покрай пазарчето и поемате по пъта за водопадите. Има малки дървени табели на някой от стълбовете, които оказват посоката. До началото на по-късата част от еко-пътеката се стига по асфалтират път. Там има обособен паркинг, на който да си оставите автомобила. Пътят е тесен, но е възможно да се стиге и с автобус. От там поемате по пътека, която е изключително приятна за ходене. На едно или две места е по-трудно, но не невъзможно за преминавате. Поставени са здрави мостчета с парапети, а на опасните участъци има и парапети захванати за скалите. Изчакването не е уморително, а много приятно. Наоколо е гъста широколистна гора и лъха освежителен хлад. На края на пътеката се намират двата големи водопада-от ляво и от дясно. Първият, от ляво,  се нарича „Скока”. Висок е 15м и е пълноводен през цялата година. Този от ляво е висок около 50 метра, но може да се наблюдава само през дъждовния период.


Най-високия водопад през лятото
Най-високия водопад през лятото























Срещу водопадите има беседка с две маси. Посетителите могат да си вземат храна и да си направят пикниг точно до пръските на водопада. 


 



















« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар