Празници и обичаи - Свети Трифон Зарезан

Свети Трифон Зарезан
1 февруари (14 февруари - по стар стил)

Свети мъченик Трифон е роден през 227г. в Камсада, Фригия (древна страна в Мала Азия), близо до гр.Апамея. Като дете отглеждали гъски, но още от малък се прочул с лечителските си способности. Лекувал различни болести, гонел лошите духове от хората.
Мълвата за него стигнала чак до Рим. Извикал го римският император Гордиан (властвал 225-244г.) да излекува болната му дъщеря. Момичето – красиво, умно и надарено – страдало от незнайна и тежка душевна болест. „Никой не може да ме излекува освен Трифон”, повтаряло то и тайно се надявало нейният спасител да се появи наистина. Когато дошъл в Рим, Трифон бил на 17 години. За кратко време той прогонил болестта на императорската дъщеря.
Славата му се разчула надлъж и нашир. Когато го попитали как е успял да излекува момичето, отговарял: „С Божия помощ.” Хората му повярвали мнозина се покръстили. Императорът го надарил щедро, ала на него не му трябвало богатство. Раздал го без остатък на всички бедни, покрай които минал на връщане за дома.
Въпреки популярността си на вълшебник лечител Св.Трифон умрял мъченически по времето на император Декий Траян (властвал 249-252г.). Римският императорски наместник Аквилин поискал от Св.Трифон да се откаже от християнската си вяра, но светецът не склонил. Мъчили го страшно, забивали пирони в ходилата му, гонили го бос по снега, бесили го на дърво и го били с пръчка, влачили го вързан за опашката на кон. Три пъти го изправяли пред съда, за да се отрече от своя Бог и да принесе жертва на езическите богове, и той три пъти отказвал да го стори. Накрая го осъдили да бъде обезглавен с меч. Повели го войниците извън градските порти, а Св.Трифон се молел да го стигне смъртта по-бързо. И тя наистина дошла бързо – точно стигнали до мястото, и светецът предал душата си на Бога. Било 1 февруари 248г. Свети Трифон бил само на 21 години. Добри хора погребали тялото му, ала той им се явил насън и поискал тялото му да бъде преместено в родния му град. Там и до днес се намират мощите на този светец.

В народния календар 1 февруари е денят на Трифон Зарезан, или както още се среща, Трифон Чипия, Трифон Пияницата – патрон не само на лозарите, но и на градинарите, за да не ядат насекоми зелето и другите растения. Почитат още и кръчмарите. В една легенда, разказвана и до днес, се споменава как той мил бъчвите на един кръчмар. Първообраз на празника може да се търси в тракийските обреди и обичаи, в пролетните Дионисиеви тържества.

Подрязват се лозите. Лозарят се обръща на изток, прекръства се тържествено и отрязва няколко пръчки от един или от три корена, които избира от средата или от ъглите на лозето. Със светена вода и пепел ръси за плодородие. На отрязаното място се полива с вино и благославя: „Колкото капки, толкоз коли грозде.” С отрязаните клонки мъжете украсяват калпаците си, бъклиците с вино, иконите вкъщи.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени „трифунци“: 1 февруари – Трифон Зарезан (14 февруари по стар стил), 2 февруари – Сретение Господне (Зимна Богородица) и 3 февруари – Св. Симеон.

Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лоза

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар