Празници и обичаи - Богоявление (Йордановден)

Йордановден (Богоявление)
6 януари


Йордановден се празнува на 6 януари. Денят е известен още като Водици, Кръстовден, Богоявление, Водокръщи. На този ден св.Йоан Кръстител кръстил Божия син в река Йордан. Тогава Иисус бил на 30 години, но все още имал малко последователи. Едва след великото тайнство на кръщаването с вода и дух той бил готов да служи на хората и да изпълни своята спасителна мисия.

Йоан Кръститл е син на свещеника Захари и на Елисавета. Наречен е още Предтеча, защото за него пророк Исая казва: „Гласът на викащия в пустинята говори: Пригответе път Господу, прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог.” (Книгата на пророк Исая, 40:3) Йоан Кръстител зовял страстно: „Аз кръщавам с вода, но посред вас стои Един, Когото вие не познавате, Той е Идещият след мене, Който ме изпревари и Комуто аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му. Това стана във Витавара, отвъд Йордан, дето Йоан кръщаваше.” На другия ден Йоан вижда Иисуса, че отива към него и казва: „Ето Агнеца Божии, Който взима върху Си греха на света. Този е, за Когото аз казах: След мене иде мъж, който му изпревари, защото същестуваше по-напред от мене. Аз го не познавах, но за да стане той явен на Израиля, затова дойдох да кръщавам с вода. И свиделестваше Йоан, казвайки: Видях духа да слиза от небето като гълъб и остана върху него. Аз Го познавах, но Оня, Който ме прати да кръщавам с вода, ми рече: На Когото видиш да слиза Духът и да остане върху Него, Този е, Който кръщава с Дух Светий. И аз видях и свидетелствах, че Този е Синът Божий. На другия ден пак стоеше Йоан с двама от учениците му. И като се вгледа в Иисуса, Който вървеше, рече: Ето Агнеца Божий. Като чуха от него тия думи, двамата ученици отидоха подир Иисуса.” (Евангелие от Йоана, 1:26-37)

Свето Богоявление.
Стенопис от XVI в. от Хилендарския манастир в Света Гора Атон.

На Йордановден Христос се потопил три пъти във водите на река Йордан. Този акт символизира тайнството на смъртта и възкресението на човека в него. Умира грешният човек, наследник на Адам, преражда се, възкръсва духовно пречистения човек. След кръщението почва страданието, почват истинското понасяне на греха и изкуплението на земните хора. С явяването на Бога на Богоявление хората видели с очите си вълшебното християнско триединство на Отец (гласа), Дух (гълъб кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар.Мръсни дни. Злите сили са победени и прогонени.

Основен обичаи на този ден е кръщаването на водата. В нейното освещение взимат участие всички, за да бъдат здрави през годината. След празничната църковна служба свещеникът хвърля кръста във вода (река, на чешма), а млади мъже го изваждат. Вярва се, че този, който успее ще бъде много здрав през годината. Кръстът може да се откупи с наддаване.
С китка босилек, топван в светената вода, свещеникът напръсква хората, жилищата им и домашните животни за здраве. От светената вода всички пийват по малко и си отнасят от нея за вкъщи. Тази вода се пази през цялата година и се използва при болест с вяра в целебната й сила. С нея се измива домашната икона и палешникът, с който е кадено през трите „кадени вечери”.
Ако китката или кръстът замръзнат на този ден, се вярва, че за всички годината ще е здрава и плодовита.
За здраве на този ден именниците се къпят и след това посрещат гости, а болни хора се измиват там, където е хвърлен кръста, за да оздравеят.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. Традицията е възобновена през 1993 година.


Имен ден празнуват всички с имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богомил, Борил, Богдан, Богдана, Бончо, Бистра,, Найден, Божан, Божана, Божидар, Боян, Бояна и др.

"Мъжко хоро" в Калофер
« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар