гр. Велико Търново

гр.Велико Търново


Велико Търново е град, който се намира в Северна България, в подножието на Стара планина. Стои на 241км. от София, на 228км. от Варна и на 7 км.от Горна Оряховица-където се намира летище и най-голямата ЖП-гара в Северна България.
Населението наброява 68 783 жители (2011г).

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново — царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 — 1393), е разположен на 3 хълма — Царевец, Трапезица и Света гора. Според съвременници, през средновековието Търново е бил новия Йерусалим, Рим и Константинопол и то взети заедно.

Общ изглед над река Янтра
През 1185 братята Асен и Петър обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското господство, което продължило 167 години и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век. Превръща се в най-значимия политически, икономически, културен и религиозен център на България.
През епохата на Възраждането Велико Търново започва нов икономически и културен възход. Развиват се различни занаяти и търговията процъфтява. Градът става духовен център на борбите за църковна независимост и национално освобождение.
През юни 1877 г. Велико Търново е освободен и тук е приета Търновската Конституция .
Върху хълма Света Гора, разположен южно от Царевец, се намира сградата на Великотърновския университет ”Св. Св. Кирил и Методий”. 

Много са архитектурните и културни паметници, изградени по времето на Българското Възраждане. С голяма културно- историческа стойност са Конака и Къщата с маймунката. Освен тях интересни за туристите са Самоводската чаршия, Хаджиниколиевият хан, както и много от църквите, най- стари от които са ”Св. Петър и Павел”, ”Св. Димитър Солунски”, ”Св. Георги”  и “Св. 40 мъченици”.



Крепостта "Царевец"
Можете да се насладите на прекрасното шоу - "Звук и светлина" - единственият по рода си спектакъл в България - включва светлинни ефекти, озвучени с български фолклор. Шоуто пресъздава историята на Българската държава.



Музей "Възраждане и Учредително събрание"


Музеят "Възраждане и Учредително събрание" – сградата, която е  била турски конак е едно от най-впечатляващите творения на майстор Кольо Фичето построена през 1872 г. Конакът е свързан и със събитие от изключително историческо значение. “В тази сграда построено през 1872 г. - е разпитван Васил Левски. От 10.05 – 6.06.1876 г. са съдени организаторите на Априлското въстание. На 7.07.1877 г. търновци посрещат руските освободителни войски. От 1878 – 1879 г. се помещава градската община. През 1879 г. учредителното събрание изработва и приема Търновската Конституция. От 17.04 до 26.07.1879 г. заседава Първото Велико Народно Събрание и избира Александър Батенберг за монарх на България.

Общ изглед към паметника "Асеневци"

Паметникът "Асеневци" (Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II) е построен през 1985 г., при навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, около който са разположени четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България – самият той сочи нагоре. Паметникът е с голям размер и е разположен на изключително живописно място в града – край реката, в подножието на Света гора, до Стамболовия мост (построен по времето на Стефан Стамболов), до накацалите една върху друга къщи, придаващи специфично излъчване на града. Мястото наистина си заслужава да се посети, от една страна за да се почувства силата на тези български царе и от друга - да се насладите на великолепните панорами, които се разкриват оттам.

Катедрала "Рождество на Пр. Богородица"



Общ изглед
















Регионална народна библиотека "П.Р.Славейков"

Мемориал "Майка България"

Художествената галерия




« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »












Няма коментари:

Публикуване на коментар