Св.апостоли Петър и Павел (Петровден)

Св.апостоли Петър и Павел (Петровден)
29 юни

Петровден се чества на 29 юни. В източноправославния календар е посветен на Светите равноапостоли Петър и Павел .Те са наречени още "стълбове на православната вяра ". Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Петър е роден на брега на Галилейското езеро във Витсаида. Бил рибар, но когато Иисус го повикал: „Ела с мен. От днес ще ловиш хора вместо риби.”, тръгнал и вървял неотлъчно по стъпките на новия си учител. Първото му име било Симон, но Христос то нарекъл Петър, което означава „камък”, и знаел, че с неговата помощ ще изгради храм за християните, здрав и неразрушим като вярата на своя апостол. Той продложил Матей да заеме дванадесетото място на Юда, който не успял да понесе собственото си предателство и часове след като продал Христос, се обесил. Свети Петър покръстил на Петдесетница три хиляди души и обяснил на хората защо апостолите говорят на различни езици: „Не са пияни, а Светият дух е слязал при тях.” Мнозина приемали християнството, щом чуели апостол Петър. Станал най-добрият „рибар на човешки души”, точно както му обещал учителят. Дълго време палачите на християнството не успявали да го погубят. Участта му на мъченик и защитник на вярата го застигнала при император Нерон, чиято кървава разправа с християните на арената, в клетките с лъвовете, в историята е записана като жестока. Когато осъдили апостол Петър да бъде разпнат на кръст, той се помолил на палачите: „Не съм достоен да умра като Спосителя, обърнете ме надолу с главата.” Обърнали го. Умрял в мъки на 29 юни 67г. Същия ден бил посечен с меч и апостол Павел.

На Петровден съвршват петровденските пости. Те започват първата седмица след Свети дух и големината им зависи от това кога е празнуван Великден. Традиционна трапеза – на Петровденската трапеза се слага винаги прясна пита, баница, прясно сирене и задължително петровско /тазгодишно/ пиле. Прави се млечна баница (млечник), за да е сладка годината като млякото. Традиционно ястие за празника е и бито прясно сирене, което се пържи в тиган с брашно. Нарича се „бял мъж”.

Светите апостоли Петър и Павел са наречени първовърховни за това, защото най-много са се потрудили при поставяне основите на светата Църква Христова. Св. апостол Петър заедно с брат си Андрей били първите, които Господ повикал за Свои ученици и последователи.
Макар, че в църковнохристиянския календар на същата дата е отбелязан и денят на апостол Павел, народът тачи ПАВЛОВДЕН на следващия ден – 30 юни.

Апостол Павел е роден в Мала Азия в градчето Тарс, и не е сред дванадесетте Христови апостоли. Казват, че той първо отричал и гонел християните, а после станал най-ревностен последовател и проповедник на вярата. Може би нямало да се случи, ако веднъж, пътувайки през пустинята на Дамаск, не му се явил сам Иисус. Блеснала светлина в небето, от която очите му ослепели. Гласът му казал: „Защо, Савел (това било еврейското му име), ме гониш? – „Кой си ти?”, питал уплашеният Павел, а гласът отговорил: „Аз съм Иисус, когото ти гониш. Стани и иди в Дамаск, там ще ти кажа какво да правиш.” (Деянията на апостолите, 9:4-6)
Очите му останали затворени за светлината, но хората му го завели в Дамаск. Там, на третия ден, пред него застанал християнски свещеник и му рекъл, че вече е време да отвори очи и да се изпълни със Светия дух. В същия миг очите му прогледнали, а той прогледнал за нов живот и вяра. И станал, казва Йоан Богослов, „от вълк-агне, от тръни-лозе, от плевели-пшеница, от враг-приятел, от богохулник-богослов”. Пропътувал земята надлъж и нащир с новата си вяра – в Мала Азия, из Балканския и Апенинския полуостров. Покръстил много народ. Не само изкупил старите си грехове, но и напълно заслужил мъченическата си смърт. Посекли го с меч в същия паметен ден, в който увиснал с главата надолу на кръста и апостол Петър.

Именден празнуват: Петър, Павел, Павлина, Петьо, Петрана, Пепа, Петя, Полина, Кремена, Камен, Пейо, Пенка, Пенчо

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар