извор Клептуза - гр.Велинград

извор Клептуза - гр.Велинград


Клептуза е най-големият карстов извор в България. Намира се в кв.Чепино в гр.Велинград. Капацитетът му е около 1200 литра минерална вода в секунда. Средната й температута е около 8° С. Голяма част от тази вода се използва за питейните нужди на местните хора. Другата част се влива в две чудно красиви езера.

Паркът е изграден със собствени средства от бившата селска община с. Чепино – Баня, като първото езеро е установено през 1933 г.
През 1966. се обявен за защитена природна забележителност.



Легендата за името Клептуза
Изворът Клептуза е кръстен на името на една девойка на име Клепна от рода на Узите. Девойката притежавала невероятна красота. Тя била влюбена в един момък, с когото се срещала тайно, някъде из гората.  Родителите на момичето решили да я задомят за един големец от съседното село. Той бил богат, но изключително студен и жесток. Девойката решила да избяга при своя любим. Минала през гората, но тогава там се натъкнала на османци. Те забелязали нейната неземна красота и я подгонили. Тя се скрила за миг и се замолила на Бог. Предпочела земята да я погълне, отколкото да попадне в ръцете на врага. Така и станало, Бог изпълнинл молитвата й. Земята се разтворира и погълнала момичето. На това място бликнал извор, чиято вода удавила преследвачите. Този извор продължава да тече и днес.


 В местността Клептуза растат над 50 редки да за района растителни видове като котонеастер, смрадлика, жешля, маклен, ирга, мукиня и др. Над 260 вида пък са тревните насаждения - копитник, петнист салеп, жаблек, здравец кървавочервен, изтравниче и много други. Тук могат да бъдат видени насаждения от черен бор на възраст от 100 до 160 години.

В местността Маркови скали над Клептуза се намира единствената пресечка на меридиан и паралел в България - с географски координати 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина.





« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар