Празници и обичаи - Ивановден

Св.Йоан Кръстител (Ивановден)
7 януари


Най-големия от трите празника, посветени на Св.Йоан Кръстител, църквата празнува веднага след Богоявление, на 7 януари, като голям събор, на който са призовани всички православни християни. От всички пророци, предсказали идването на Спасителя, Йоан единствен има възможността да го посочи в ръка. Нещо повече, негова е и честта да му даде своето кръщение с вода, за да кръщава той с дух и слово. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт в крепостта Махерон едва на 34 години са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като ангел, отколкото за човек, а култът към него отрежда няколко големи празника – Ивановден, Еньовден, Секновение.
Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнство на предтеча, живял на границата между Стария и Новия завет. В лявата си ръка държи разгърнат ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно.”
В народната представа Св.Йоан е покровител на кумството и побратимството, затова на този ден се оказва почит на кума, като се посещава дома му. Младоженците носят на своя кум вино, кравай, месо.
На Ивановден коледарите в Североизточна България отвеждат своя „цар” на чешмата и го окъпват, а той ги събира около празнична трапеза.

Имен ден празнуват всички с имената: Иван, Йоан, Йоана, Иванка, Ивана, Иво, Ива, Ивайло, Ивайла, Ванко, Ваньо, Ваня, Жан, Жана, Ивелин, Ивелина, Калоян, Йото и др. 

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар