Празници и обичаи - Св.Силвестър

Св.Силвестър
2 януари

Свети Силвестър е роден в началото на IVв.в Рим. В продължение на 21 години управлявал Римската църква и сам покръстил император Константин Велики (272-337г.)
Преданието разказва как Св.Силвестър надвил злия магьосник Замврий. Магьосникът убил един вол, шепнейки в ухото му името на своя Бог.  „Никой не можа да отнема и да дава живот освен Бог.”, рекъл му Св.Силвестър и се обзаложил да съживят убитото животно. Колкото и да се опитвал магьосникът, каквито и имена да нашепвал, нищо не помагало. Когато Св.Силвестър призовал Бог, животното отворило очи и оживяло. Оттогава Св.Силвестър се смята за покровител на животните и особено на воловете. Народът ни празнува в чест на едрия впрегатен добитък – вол, кон, бивол, магаре.

Обичаят има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене тора на оборите, който не е изхвърлян от Коледа.
В нощта срещу празника момците, които са коледували, сред тях може да има и женени мъже, организирани от дружини по няклоко души, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък. Тръгват с музика и песни. Носят фенери.
Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. В обора в нова торба оставят пита, месо, вино за дружината. Специален подарък, най-често пешкир, приготвя мома, която очаква любимият й да дойде.
Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали.
Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче,той може да си отмъсти, като  върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля още тор. Тежкò на мома, за която се разбере, че така е отмъстена. Ако това се случи, бащата бърза да изчисти срама още преди да е съмнало.
Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Имен ден празнуват Силвия и Силвестър.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар