Празници и обичаи - Св.Николай Чудотворец

Св.Николай Чудотворец
6 декември

Денят на Св.Никола – 6 декември се празнува от всички с обща църковна служба и риба шаран, която е традиционна за всеки дом.
Свети Никола или Свети Николай (рус.ез) се родил през втората половина на IIIв. В ликийския град Патра. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на града, приел племенника си в храма от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Когато починали родитетите му, раздал имота си.
Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, дори да продаде дъщерите си. Но светецът не позволил това да се случи. Една нощ разореният получил неочакван дар – кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла добре. После получил нов дар – кесия жълтици и за втората дъщеря. После – за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите. Тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник. Осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат Св.Никола като закрилник на имота и парите.
Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бурии и закрилник на моряците.
В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий Св.Никола бил епископ на град Мир. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорени 20 000 християни. Мнозина били хвърлени по затворите. Затворен бил и епископ Никола. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.
През 325г. бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всички тогавашни 318 епископи. Ограмна заслуга за разбирателството, постигнато сред дълги дискусии на този събор, имал епископ Никола. Всичките му дела до края на живота му през 342г. имали цел да умиротворяват, да закрилят, да дадат изцеление. Постигнал го с чудна лекота, наричали го Чудотворец. Погребали го в катедралата в град Мир и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление. През 1099г. мощите му били пренесени в Италия, град Бари, където са и до днес.
Никола означава Побеждаващ.
Според народа Свети Никола притежава и несметните богатства на подводния свят -  плава със златен кораб, има златна гега, пие от златна чаша, строи черкви и манастири от злато и сребро. Светецът е християнизираната версия на почитта към добрия дух – прародител, закрилник на дома и фамилията. Свети Никола е патрон на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата и вълците.
На Никулден традиционното ястие е риба – шаран. Казват, че това било останало от деня, в който светецът сторил чудо, като запушил дупката на пробитата гемия и спасил хората от сигурна смърт.
Празничната трапеза освен риба ( която трябва да е с люспи) се състои само от постни ястия (фасул, сърми, и др.). Рибата се пълни с лук, ориз, орехи и се пече на фурна цялата в тесто. Централно място заема и обредния хляб –„боговица”. Шарките могат да изобразяват кораб, риба, самия светец, кръст, птиче, подкова и др.
На Никулден трапезата не се вдига цял ден и всеки гост е добре дошъл.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар