Празници и обичаи - Св.Варвара

Св.Варвара
4 декември

Икона на св. Варвара в църквата „Св. Преображение” в кв. Лозенец, София

Паметта на Св.Варвара се почита както в православната църква, така и в католическата църква на 4 декември.
През 282г. в знатното и почитано семейство на градоначалника Диоскур се разиграла голяма драма. Дъщерята Варвара тайно от баща си приела християнската вяра и после нямало сила, нито човек, които можели да я накарат да се откаже от нея. Веднъж дори измолила майсторите, строящи баня в къщата им, да оставят не два, както било прието, а три прозореца – за Отца, Сина и неговия Дух. Разсърдил се бащата езичник, завел дъщеря си при градоначалника за публично наказание, сам той дълго и страшно измъчвал детето си. Накрая със собствените си ръце, за ужас на всички, я обезглавил. Казват, че в същия този момент треснал гръм и повалил обезумелия родител. А денят 4 декември останал в календара на християнската църква, за да припомня за тихия подвиг на още една мъченица за вярата.
За българина Св.Варвара е покровителка на шарката и всички болести, свързани с обриви, на плодородието и домашните птици. Тя заедно със Сава е сестра на Св. Никола. Старите българи казват: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощува.” И още от дните на Варвара и Сава се чака големият празник Никулден.
Вярва се, че Варвара „заварява” болестите, ала още по-опасна е Св.Сава, защото ги „разсява” по хората. Празникът се определя като женски. Главната роля в ритуалите имат жените и девойките. С тях са свързани и повечето забрани. Жените не работят никаква женска работа. В голяма степет и Св.Варвара, и Св.Сава са свързани с грижата за здравето на децата. И двете светици понякога се възприемат като орисници, понякога владеещи съдбата им.
Според народното предание Св.Варвара произхожда от Разложко – там, на мястото, където е убита, избликнала топла вода. Всяка година на деня на светицата при топлия извор се събира множество народ. Вярва се, че водата лекува и цери всякакви болести.
Трапезата се реди до прясно измазано огнище. Слагат се питка, паничка с мед, сол, пипер и вода.
Малка кост от мощите на великомъченица Варвара се намира в софийската църква „Св. Преображение” в кв.”Лозенец”.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


1 коментар:

  1. Мястото където е посечена св.Варвара (според легендата)се намира в с.Елешница,Разложко на скалистия бряг на р.Места,където е било древното селище.От скалите блика топла минерална вода,преди години се изгради параклис(на някаква жена и се явило на сън да издири това място и на скалите,където извира топлата вода да съгради храм).

    ОтговорИзтриване