Обрадовски манастир „Св.Мина”



Обрадовски манастир „Св.Мина”




Обрадовски манастир е построен е на брега на Владайска река, в бившото село Обрадовци, сега квартал на София. В стари времена е бил част от Софийската Мала Света гора – пояс от църкви и манастири, които ограждали сегашната ни столица.
До манастира може да се стигне лесно с автомобил в посока от кв. Орландовци към Кубратово, в близост до водопречиствателната станция, от дясно на пътя има табела за манастира. Ако изберете градския транспорт има няколко варианта: от спирка кв.Орландовци до спирка св. Мина с автобус 24 или пък от Лъвов мост с маршрутка 11 до спирка св.Мина.




Според местно предание през XI век тук е имало голям християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище. Към обителта имало и метох на Атонската монашеска република, в който поклонниците, тръгнали за Света гора, се спирали да отдъхнат. След векове свещеното място „възкръснало" в съня на пророчицата Бона Велинова, която имала дарбата да вижда насън местата, на които преди е имало храмове и манастири. На Бона се явил в съня Бог и й показал мястото, на което имало „древна обител". Последвала втора Божия намеса, когато на същото място „лумнал огън". Когато на другия ден дошли местните хора, видели обгорена трева и ясно очертани основи на манастир. Други разказват, че на Кръстовден (14 септември) през 1927 г., селяните от Обрадовци забелязали останки от стари зидове на пасището, където днес се намира манастирът. По инструкции на баба Бона започнали да копаят и открили основите на стара църква, части от кръст и кадилница. Близо до олтара открили малко бунарче, иззидано с камъни, в което бликала лековита „светена вода".






Понастоящем Обрадовският девически манастир е действащ. Днешния манастир е изграден в периода 1942 - 1945г. Тогава са издигнати църквата, жилищна сграда и няколко параклиса. Иконите църковния олтар са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е резбован от двамата софийски майстори Мирчо Радулов и Коста Диноев. Всички предмети от интериора на храма – съдове, полилеи, икони, килими и др. са дарени от посетители. В преджерието на църквата може да се види и иконата на св. Мина, за която се смята, че е чудотворна. През 1957г. е построен параклиса св. св. Козма и Дамян и в олтара му е вградено аязмо. В момента параклиса се ползва като зимна черква.
Храмовият празник на Обрадовския манастир е на 11 ноември, когато православната църква почита паметта на Св. великомъченик Мина. Срещу празника тук се извършва нощно бдение, с надежда хората да се изцелят от душевни и телесни страдания. Сутринта свещеникът отслужва Света Божествена литургия. Събират се много хора, които манастирският двор едва побира. Обителта не затворя врати цяла нощ, за да приеме хилядите миряни, дошли да отдадат почит на светеца. Празнично се отбелязват и дните на почит към светците, чиито имена носят параклисите в манастира.
Настаняване и храна не се предлагат в Обрадовския манастир.

 











« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »




Няма коментари:

Публикуване на коментар