Соколски манастир „Успение Богородично”



Соколски манастир 
„Успение Богородично”




Соколският манастир „Успение Богородично” се намира в местността Соколова пещера, на 15 км югоизточно от Габрово и на 4 км от архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”. С „Етъра” го свързва туристическа пътека, която минава през красива местност, а преходът по нея отнема около 2 часа. До манастира води добър асфалтов път от града.
Манастирът е основан през 1833г. след като през есента на 1832г. Йосиф Соколски пристига в родния си край, придрижен от йеромонах Агапий. Двамата избират каменната тераса пред Соколовата пещера за място на новия манастир и издълбават първата църква във варовиковата скала. Църквата е малка и дървена, а до нея е постровена дървена къща за живеене. Всичко е готово през януари 1833г, а освещаването е направено от търновския митрополит Иларион Критски на 15-ти август 1834г.
През 1836г. в манастирът се открива религиозно училище, в който е преподавал за кратко и известният просветител Неофит Бозвели. Както и повечето други манастири, Соколската обител е тясно свързана и с освободителната борба на българския народ. През 1865г. тук е осветено знамето на четата на Капитан Дядо Никола, а на 1-ви май, 1876г. манастирът служи за сборен пункт на габровските участници в Априлското възстание, предвождани от Цанко Дюстабанов. 




 
От основаването си до 1959г. манастирът е бил мъжки, а след незаконното взривяване от управляващите на Габровския девически манастир през август 1959г. монахините са преместени тук, превръщайки го в женски. От 1968г. в северната част на манастира има параклис с красив иконостас и икони на Исус Христос и Света Богородица с Младенеца, рисувани от големия майстор Захари Зограф.

През 1868 г. майстор Колю Фичето построява осмоструйната каменна чешма, която носи характеристиките на масонска изработка. Чешмата има осем чучура и се намира в средата на двора при жилищния комплекс, и днес е една от най-големите забележителности на Соколския манастир. Легендата гласи, че чешмата никога не пресъхва и водата й има чудодейни способности да изцелява болни и да предпазва от уроки.


Соколският манастир, включително и стенописите, е реставриран наскоро с финансова помощ от Европейския съюз.





Соколският манастир предлага стаи със собствен и общ санитарен възел, а близо до манастира се намира малък ресторант предлагащ храна.
Има безплатен паркинг.







« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар