Празници и обичаи - Свети 40 мъченици (Младенци)

Свети 40 мъченици (Младенци)
 9 март

Българска икона от XIX.
Църквата празнува в чест на четиридесетте мъченици от Севастия, загинали мъченически заради вярата си.
През 320г. четиридесет войници от един полк не се подчинили на заповедите и не принесли жертва на езическите богове. Повикал ги градоначалникът, убеждавал ги да не правят това, да не излагат живота си, да се отрекат от християнството. Когато не го направили, затворили ги и ги измъчвали. Накрая ги осъдили да стоят в ледена вода. Близо до тях имало басейн с топла минрелна вода. За всеки, който се откаже или не издържи на студа, имало приготвени и вкусни ястия и топла баня. Войниците се държали мъжки, един само се опитал тайно да стигне до топлия басейн, ала на самия вход се строполил и умрял.
През ноща стражите заспали, само един останал буден. Като погледнал към ледения басейн, той видял, че около главите на всички мръзнещи в него светели божествени венци. Втурнал се човекът към басейна, молил се на Господ и него да увенчае с такъв венец. И наистина, така станало. На сутринта извадили измръзналите мъже , натоварили ги на една кола, изкарали ги извън града и ги запалили.
Според друго предание божествените венци спасили храбреците от измръзване  и на сутринта целия свят се зачудил, като ги видял живи. Мъчителите им, още по-яростни, изпочупили костите им и пак ги хвърлили в ледената вода.

Народът почита 9 март като ден на младостта, красотата и любовта. Ходи се на гости на младоженците, задомили се през годината, носят им се дарове.
Който няма имен ден в църковния календар, може да си избере Свети четиридесет мъченици и да почерпи за името си.
В близкото минало празникът съвпада с деня на пролетното равноденствие (22 март) и това го обвързва с ритуали за нарастване на деня, обръщането към пролет и лято, смяната на годишния сезонен цикъл. Очаква се връщането на прелетните птици. Вярва се, че ако човек чуе на гладно лястовица или щъркел, птицата ще го разболее и затова трябва рано сутрин нещо да се сложи в уста, макар и един залък.
На места се вярва, че на Младенци змиите излизат от зимните си леговища. Първото полазване на змиите е лековито. Затова там, където се очаква да се появят, болните оставят дреха или конец, нишан от нея, и се надяват змиите да полазят отгоре им. Помощ очакват от змиите и тези, които дълго време не могат да се задомят. Те носят зърно от грах, провряно през посечена змийска глава, и се надяват скоро да вдигнат сватба. Момче, което намери змийска риза и я постави върху тялото си, ще се ожени за любимото момиче.

Светата православна църква особено почита паметта на светите 40 севастийски мъченици.
Българският цар Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест по случай победата над епирския деспот Теодор Комнин при с. Клокотница. Битката станала в деня на св. 40 мъченици – 9 март 1230 година. Победителят цар Иван Асен ІІ бил тържествено посрещнат от търновските граждани в с. Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил построен манастир "Свети четиридесет мъченици", който и сега съществува.

Имен ден празнуват Младен и Младенка, както и всеки, който няма дата за празник на името си в календара, може да си избере този ден и да празнува.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар