Свети Врач - Свети Кузма и Дамян

Свети Врач - Свети Кузма и Дамян
 1 юли

Св. Кузма и Дамян били родни братя. Те се родили в провинцията Асия, Мала Азия. Баща им бил езичник, а майка им Теодотия изповядвала християнската вяра.
Много чудни изцеления приписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божия и в името на живота, без да взимат и грош за това.
Веднъж излекували една богата и пребогата жена – Паладия – от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкият Дамят склонин да вземе три яйца – като знак и символ на Светата Троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот церели заедно. Положили го в същия гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита. Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество.
Сред народа Кузма и Дамян са известни като „Светите безсребреници”  или „Светите врачи” – народни лечители и закрилници. Техният празник се почита от всички билкари, врачки, знахари, лечители, чикакчии, вражалци и всички, които се грижат за човешкото здраве.
Двамата свети братя Козма и Дамян са обявени за закрилници на хирурзите. Затова и на иконите ги изобразяват със скалпел в ръка или с копие.

Празнуват Дамян, Дамяна, Даме, Кузман и др.

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар