Празници и обичаи - Св.Стефан (Стефановден)

Св.Стефан (Стефановден)
27 декември

Почитта към този светец е стара почти колкото е стара и християнската църква и почитта към него е равна на почитта към апостолите. Апостол Павел, а после и всички след него наричат Св.Стефан пръв мъченик за християнската вяра, защото е една от първите й жертви. Ние не знаем нито кога се е родил, нито кога и от кого е бил обърнат в християнството.
Някога в Йерусалим по знак от Светия дух била образувана християнската община, която да се грижи за бедните и страдащите, за болните и старите хора. Избрали седем дякони, които да организират и да следят как се разделят помощите, а пръв между тях избрали Св.Стефан. Затова го наричали още архидякон, т.е.пръв между дяконите.
По това време хората обичали да спорят и да говорят унищожително за Иисус. Веднъж на едни такъв спор присъствал и Св.Стефан. Евреи, фарисеи и садукеи се горещили и присмивали, отричали и поругавали, но никой нямал нито силата на вярата, нито обаянието и кръсноречието на светеца, който защитил своя Бог и оставил без аргументи противниците. Доказал им без никакво съмнение, че само хора без ценности и морал не вярват.
Обидените пораженци заловили светеца, обявили го за изменник на Мойсеевите закони и го хвърлили в ръцете на заблудения и разгневен народ да се разправя с него. Убили го с камъни, а той и в предсмъртния си час се молел за душите на убийците си: „Господи, не им го вменявай в грях.” Преданието разказва, че Богородица наблюдавала странанията му  и се молела за него. Разкъсаните му дрехи дали на този, който най-яростно хвърлял камъни, някой си Сава. Разказват, че дрехите сторили чудо – магията и силната вяра на светеца превърнали след време този човек в ревностен християнин.
Добри хора християни взели тялото на светеца и го погребали достойно близо до Йерусалим.
Почитта къв Св.Стефан нараства още повече с пренасяне на мощите му в Цариград (днес Истанбул). Преданието разказва, че когато наближили мястото, където днес се намира църквата „Св.Стефан”, конето спрели и проговорили с човешки глас: „Светецът трябва да бъде поставен тук.” Така и сторили, а празникът му днес се чества на третия ден на Коледа, 27 декември.
Името на светеца е гръцко (гр. stefanos - венец), затова едни изследователи считат, че е от еврейската диаспора, но други изказват мнение, което изглежда много достоверно, а именно, че името на светеца е гръцки превод на арамейското Kelil (kelila – венец, корона).

Имен ден празнуват:  Стефан, Стефка, Стефания, Стефчо, Стоян, Стоянка, Стойчо, Стойко, Стоил, Стоимен, Стамен, Цанка, Цокна, Цонко, Станимир, Станимира, Станчо, Станка, и др.

Църквата "Св.Стефан" в Истанбул

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

Няма коментари:

Публикуване на коментар