Гургулят

Пантеон на загиналите в Сръбско-българската война в с.Гургулят, община Сливница


Името на с. Гургулят става известно по време на Сръбско-българската война, когато на 7 ноември 1885г.- третия решителен ден от отбранителното сражение при Сливница, отрядът на капитан Христо Попов влиза в кръвопролитен срещен бой със сръбската Моравска дивизия, нанася й тежки загуби и я принуждава да спре настъплението си. С победата в насрещния бой при Гургулят е осигурен левият стратегически фланг на българската отбрана. Тогава българската армия защитава страната с цената на много свидни жертви, включително жители на селото, и не допуска да бъде пробита линията защитаваща пътя към Сливница. Българската армия преминава в решително контранастъпление и принуждава Сърбия да капитулира.


В памет на загиналите във войната в началото на ХХ век в село Гургулят, в местността „Църквище” е построен храм-паметник. В чест на 100-годишнината на Съединението и Сръбско-българската война и загиналите на сливнишките позиции войници, офицери, доброволци и жители от с. Гургулят е взето решение на мястото на съществуващия паметник да бъде построен нов, по-внушителен мемориал. Тогава Людмила Живкова и военния министър Добри Джуров отпускат 680 000 тогавашни лева, заделени от фонд “1300 години България” за построяването на сегашния мемориал. 



















Пантеонът е изграден през 1985 г. по проект на архитект Георги Стоилов от червен бетон и има формата на пресечена пирамида с височина 29 м.. Той заема обща площ от 700 кв.м. В центъра на монумента стои статуя на скърбяща жена, която символизира Майка България, скърбяща за загубените чеда. Тя е изработена от камък - кварцит, подарен от Съветския съюз.


След демократичните промени в България през 1989 г. пантеонът на Безсмъртните в с. Гургулят е забравен. Поради липса на средства за неговата охрана и поддържане той се руши и ограбва. Медните букви, с които са били изписани имената на загиналита са откраднати.


През 2005 г. Министерството на отбраната отпуска 120 000 лв. за неговото възстановяване като свято място за поклонение пред падналите герои. Липсващите букви са подновени с платна, които нямат голяма себестойност и не представляват интерес на крадци.


Пантеонът в село Гугрулят е БИЛ включен в 100-те национални туристически обекта под номер 81 – “Новото гробище над Сливница”, но в последствие е премахнат.

Всяка година през месец ноември Министерството на отбраната съвместно с Подофицерско дружество „Гургулят — потомци“ организират обиколка на бойните позиции на Сливница и Гургулят, където през 1885 г. българската войска получава своето бойно кръщение, отстоявайки свободата и независимостта на Отечеството.


На около 1 километър от центъра на с. Гургулят в източна посока се намира живописната местност „Пеклюк“. Представлява стръмен овраг, от който се издигат две скали с височина повече от 100 метра, разсечени по-средата от река. Има пещера в близост до ждрелото.
На около 50 метра от скалите има останки от историческо селище с множество останки от глинени съдове. Вероятно е било светилище.
На върха на скалите има гнездящи хищни птици, чийто брой не е намалял през годините. Животинският свят е сравнително богат. Срещат се вълци, диви прасета, сърни, лисици и т.н

« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар