Ждрелото на река Ерма (Трънско ждрело)

         Ждрелото на река Ерма           (Трънско ждрело)




Ждрелото на река Ерма или т.нар.Трънско ждрело на  намира на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. 

Ерма е река, която протича през територията на Сърбия и България. Извира от Власинското езеро до с.Клисура в Сърбия. На българска територия навлиза в района на с. Стрезимировци, протича през Знеполе, минава през гр. Трън и напуска България с живописно ждрело при с. Петачинци. Цялата й дължина е 65 км, а ждрелото се е образувало в 25-ти километър. Навлизайки отново на сръбска територия, реката образува красив каньон край Погановския манастир. Влива се в р. Нишава, чийто ляв приток е.



Съществуват легенди за това как се е образувало ждрелото. Една от тях гласи за двама влюбени, за които любовта не била позволена, защото девойката била от богато и знатно семейство, а момъкът бил беден. Майчините клетви ги застигнали и те били превърнати в камък (скали). Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещтнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи. Друга легенда разказва, че Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла. 
Трета легенда разказва за манастир "Св.Петър", който се намирал на върха на ждрелото. Един монах се замонашил там. На 40-тия ден  от поста и молитва му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата за да може водата да се оттича по-лесно.
Научното обяснение за възникването на ждрелото е  че то е в резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика.

От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Изградена е през 2003г. по инициатива на БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм). За да изминете цялата пътека ще са необходими около 8 часа. По време на този поход ще преминете през опасен дървен мост, който на пръв поглед изглежда страшен, но е изключително красиво, когато стигнете до средата на моста. Имате чувството, че течението на реката ще повлече и вас. Реката е изключително бурна и шумна. Следва тунел в скалата, който е изкуствено прокопан и свързва град Трън със село Банкя.
Екопътеката продължава да се ниже по равни и стръмни участъци. 
Когато Алеко Константинов посетил Трънския край възкликнал: "Швайцария!!!"

Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Този маршрут е по-екстремен, като ще ви се наложи да преминете дори през водата, по пътя към ждрелото. Затова най-препоръчителното време през годината за този поход е през лятото – след май месец. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. Трябва да се промушите между двете огромни канари, просечени от река Ерма.

Селото е малко и е заобиколено от всякъде с гористи склонове. Старите му  къщи са в характерния за трънския край архитектурен стил с впечатляващите големи чардаци. Самото име Трънска Банкя идва от лечебния минерален извор с температура около 18 градуса, който блика малко над селото. Под самия извор е изграден един от най-старите открити минерални басейни в страната. Наблизо се намира и най-привлекателната част от ждрелото - една каскада от малки водопади и прагове с различна големина, образувани от действието на Ябланишката река.



По скалите на Ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват любители катерачи, както и професионалисти. Тук се организират алпиниади, а в края на месец май се провежда алпийската среща „Купа Трънското ждрело”.



Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961г. и е част от 100-те национални туристически обекта. Печат можете да си вземете в механата, която се намира на около километър от ждрелото, както и в информационния център на град Трън.

Забележителности:


Село Бусинци






































« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »

1 коментар: