Късноантична крепост „Цари Мали град”



Късноантична крепост
 „Цари Мали град”




Крепостта „Цари Мали град” се намира на връх Св.Спас в село Белчин, община Самоков, на около 50 км. от София. Крепостта е построена през четвърти век, по време на късната Римска империя. В продължение на години от нея се виждаха съвсем малко руини, обрасли с гъста гора, но преди няколко години археолози започнаха мащабни разкопки, в които се видя, че крепостта е огромна, с площ около 14 декара и с височина пет метра.

Античното име на крепостта за съжаление е неизвестно. Днес я наричат „Цари Мали град” защото с нищо  не отстъпва на Царевец.



“Комплексът Цари Мали Град включва няколко обекта – средновековната църква „Света Петка“, етнографския комплекс в село Белчин и 300 метра по-нагоре късноантичната крепост Цари Мали Град. В общо шест кули са разположени различни експозиции, сред които възстановки на битки и ритуали, затвор, хранилище, находки от времето на траките. В една от залите са представени древни познания в областта на математиката и астрономията.

Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките и реставрацията, крепостта е имала изключително важно значение в древността. Тук са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.




Изграждането на крепостта свързваме с управлението на император Валент, след средата на IV век. Построяването на това стратегическо място на военна крепост е свързано с няколко важни условия, които предопределят нуждата тя да бъде тук. Едното е двата важни пътя, които са използвани активно през Античността – единия от Паулталия към Филипопул, другия от Сердика, през източните склонове на Витоша, през прохода Демиркапия  до Разложкото поле  – най-краткия път до Македония, използван предимно от военните като военно-съобщителен път. Другата причина се крие в множеството залежи и рудници за добиване на желязо. Желязото в античността е най-стратегическата суровина, която е и била най-добре пазена. По склоновете на Верила, Плана и Рила са открити множество следи от древен рудодобив. Нещо повече – вътре в тази крепост ние открихме останки от готови слитъци, изковани във вид на железни паралелепипеди, предназначени за продажба. Очевидно тук, вътре в оградената, сигурна площ е имало складове, в които тази продукция се е събирала и е поемала към пазарите на римските провинции. Имаме разкрити досега няколко работилници, включително вътре в крепостта, което показва, че се е извършвало т.нар. вторично ковачество – изчистването на пясъка от пясъчни минерални примеси и посредством изковаване направа на слитъци.


Един от най-ценните експонати е сребърна монета на императрица Елия Гала Плацидия, наричана римската Клеопатра, дъщеря на римския император Теодосий Първи.


В обекта се намира и църквата "Св. Спас", вкопана върху разрушена по-ранна християнска базилика и езическо светилище от края на III век.  През 2006 г. започва нейното възстановяване по желание и със средства на местните жители. И на 14 октомври 2007 г. тя е преосветена лично от покойния патриарх Максим.
Комплексът е открит на 20 юли 2013 г
Инвестицията в Белчин е на стойност 5,58 млн. лв., спечелени от община Самоков по оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС. Но главен "двигател" на проекта е фирма "Главболгарстрой", чийто генерален директор Симеон Пешов е и председател на фондация "Възраждане за Белчин".
В двора на крепостта, който вече се оформя като красив парк, са бъдат изложени антични бойни машини и доспехите на воините от бурната епоха, когато Цари Мали град е трябвало да отбива нападенията на варварите.


„Цари Мали град“ също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под 79 в книжката на 100-те НТО – като подобект към него.






Как да стигнем до „Цари Мали град”? Първо трябва да стигнем до село Белчин. Селото се намира 15 км от гр.Самоков, а до там само може да изберета маршрута си. От София най-бързо се стига по магистрала Люлин до Дупница и от там по пътя за Самоков. Другия начин от София е по пътя през Бистрица и Железница. Третия вариант не е бърз, но е изключително живописен е пътя за Самоков през язовир Искър.
Намирате село Белчин и сте на километър от крепостта. Пътя е асфалтиран и няма проблем за достъпа с автомобил. Паркирането е по уличките на селото. Вървите малко пеша и достигате до началото на екопътеките, които водят до самия връх. Там има и заведение, в което да се заредите с вода и нещо за хапване преди да покорите върха. За тези, които имат затруднения с ходенето пеша има стръмната железница, наречена фуникульор, която изкачва посетителите с кабинки от основите на хълма Св. Спас до върха. Подобни железници има в Истанбул, Залцбург, в „Долината на падналите” в Испания и на други места, но у нас са рядкост. За съжаление, когато аз посетих крепостта не можах да се възползвам от железницата, защотото опашката от чакащи беше доста дълга.
Препоръчвам ви да потеглите по пътеката, която ви се пада отляво, когато застанете с лице към върха. Тя е по-дълга, но много приятна за изкачване. Предстоят ви 30-40 минути бавно изкачване. Ако се изморите има пейки и маси за отдих, подходящи и за похапване. В края на пътеката се чува детска глъчка. Това е от тичащите деца през атракционите зад крепостта. Много подходящо място за детска игра, отдих, пиктик и прекарване на уикенда. Отдясно виждате задната част на крепостта. Трябва да я заобиколите. Гледката, която ви се открива е невероятна. За да влезете в самата крепост трябва да платите такса.
За слизане от върха, може да поемете по другата екопътека, която не ви препоръчвам. Тя е изключително стръмна с много хлъзгава настилка. Трябва да се хващате здраво за парапета отстрани. Тя е по-подходяща за изкачване, но не е толкова живописта.




Такса:         4 лв. за възрастни
                   2 лв. за ученици и пенсионери
                   безплатно за деца до 7 години

Таксата включва посещението на крепостта, железницата и етнографския музей.

Рабoтно време на комплекса:
Понеделник- почивен ден. 
Вторник - четвъртък от 09:00 до 16:30 часа.
Петък- неделя от 09:00 до 17:30 часа

Рабoтно време на панорамното влакче
Сряда - Неделя: 9:00- 12:00 и 13:15-18:00









« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар