Църквите в Несебър

Църквите в Несебър

В старата част на Несебър има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една.


Църквата “Света София, т. нар. “Стара митрополия” е разположена на предполагаемия стар център на града. Тя е трикорабна базилика, с една полукръгла апсида, която отвън е тристенна, с нартекс и атрий (вътрешен двор). Дължината й е 25,50 метра.
Изграждането на базиликата датира от края на V и началото на VI век. Два са строителните периода, като сегашния си вид тя е придобила в началото на IX век. През Средновековието църквата служи за катедрален храм на митрополитската епархия с център в Несебър. През 1257 година е ограбена от венецианците, като много религиозни реликви са отнесени в църквата Сан Салваторе във Венеция. Изоставена е в края на XVIII век.
Базиликата е била част от комплекс-резиденция на несебърския митрополит.



Базилика „Богородица Елеуса” (Умиление)

Простроена е през VI в. В историческите извори се споменава през цялото Средновековие до XIV в., когато е била част от манастирски комплекс. Открита е при археологически разкопки през 1920г. По архитектурен план представлява трикорабна, триабсидна базилика с притвор и атриум. Средната апсида отвън е тристенна, а отвътре полукръгла. Страничните кораби имат по още две по-малки апсиди на север и на юг. В притвора на църквата са запазени засводени гробници. Северният и част от централния кораб са се сринали в морето. Базиликата е дълга 28м. и широка 18м. Сега църквата е косервирана и реставрирана.




















Църква „Христос Пантократор” (Вседържател)

Кръстокуполна църква с три олтарни ниши, притвор и камбанария над притвора. Общата й дължина е 16м, а ширината 6,7м. Куполът стъпва на четири колони. Апсидите са кръгли отвътре и петостенни отвън.  Богато украсеният барабан на купола е снабден с 8 арковидни прозореца. Светлината прониква и през останалите подобни прозорци на южната и на северната фасада. Църквата се датира в първата половина на XIVв. Една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър, типичен представител на живописния стил в църковната архитектура.


Църквата „Св.Тодор”

Построена е през XIIIв. Тя е малка еднокорабна църква, с притвор и една абсида. Дълга е 8.70 м и е широка 4.15 м. Фасадите са разчленени със слепи арки от обработени камъни и тухли. Пространството под арките е запълнено от шахматни или зигзагообразни орнаменти, оформени чрез каменни блокчета и тухли. Днес там се помещава Художествена галерия.






Църква „Св. Йоан Неосветени” (Алитургетос)

Кръстокуполна църква с три олтарни апсиди и нартекс (предверие). Дължината й е 18,5м, а ширината – 10м. Основата на кръстовидната част на църквата представлява почти квадрат, оформен с четири колони. Зидарията е от камък и тухли. Фасадните стени са разчленени от слепи арки, украсени с различни геометрични форми от тухли и малки каменни блокове (керамопластичен стил). Църквата, което е построена през XIV век, има два входа – северен и южен. Подобно архитектурно решение рядко се среща в църковни здания.
я е засегната силно от Чирпанското земетресение през 1913 година, но още преди това не функционира. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името ѝ - „алитургетос“ е „неосветен“ на гръцки), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.


 









« ▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ $$$ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬▬ ♦ ▬▬▬ »


Няма коментари:

Публикуване на коментар